Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургаските ученици са по-агресивни от турските, сочи анкета
Автор: Екип Burgas24.bg 13:15 / 26.04.2010Коментари ()1479
© Burgas24.bg
Бургаските ученици са по-агресивни от турските, сочи анкета по проект „Пет стъпки за преодоляване на насилието". Това каза Таня Борисова, началник РИО-Бургас. Днес в Бургас се проведе втората работна среща по проекта, които се реализира в рамките на Програма „Учене през целия живот" на Европейската Комисия - Секторна програма „Коменски", дейност „Регионални партньорства "Коменски". Партньори в проекта са 3 образователни институции от област Ерзурум, Турция.

От българска страна партньори са РИО - Бургас в проекта са ПГ по туризъм „Иван Вазов" - Слънчев бряг и Регионалната асоциация на училищните психолози и педагози - Бургас. Веселина Чолакова, директор на Гимназията по туризъм в Сл. бряг обясни, че програмата стартира през есента на 2009 година и ще продължи две години до 2011 година. Първата среща на партньорите от двете страни се е състояла в Ерзурум.

„Срещнахме се с техните учители и психолози и разработихме анкета, която цели да се види на какъв етап стои въпросът за насилието пред децата въобще, какво е тяхното мнение и в каква посока трябва да се тръгне за да се работи. От наша страна бяха анкетирани 150 деца", обясни Чолакова. В периода до втората среща между институциите от двете страни е направено двудневно обучение на учениците от бургаските психолози и един ден обучение на учители и родители, които съпричастни към работата на проекта, коментира директорът на гимназията. „В нашето училище има разкрити СИП-ове, които имат за цел преодоляване на насилието. Изразяват се в танци, физкултура, театър, имаме и един СИП по здравеопазване", разясни Чолакова.

Следваща среща, на която домакини отново ще бъдат партньорите от Бургас, ще се проведе през октомври. „Пет стъпки за преодоляване на насилието е проект, в които ние участваме с удоволствие. Направени са анкетите и от нашето посещение в Ерзурум, Турция сме наясно какви са проблемите, свързани с насилието в училищата в Турция и България", обясни доц. Борисова.

„Идеята е да излезем с един общ въпросник, с които да интервюираме учениците, както и да покажем културното наследство на двата народа. Работим заедно с дружеството на психолозите. Ангажирани са педагогическите съветници за намиране на форми, с които да даваме възможност на учениците да изразходват енергия си в други форми", разясни началникът на РИО-Бургас.

Източник: Дарик


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskite-uchenici-sa-po-agresivni-ot-turskite-sochi-anketa-158886
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.