Българските храни във Великобритания са поскъпнали с 30% | ||||||
| ||||||
По наблюдения на продавачи те са прибавили към цената си около 30% и причините за това са няколко. На първо място, разбира се, е по-високата производствена цена, която дават производителите в родината. Към нея се прибавят и растящи разходи за транспорт и митническо обмитяване в следствие на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това обаче изглежда не разколебава сънародниците ни и те продължават да залагат на стоки родно производство. "Най-често купуват кисело мляко, сирене, кашкавал, колбаси, лютеница и замразени баници", казва продавачката Силвина Ашик. Да правиш баница в Англия с български продукти излиза по-скъпо, отколкото ако използваш местни. Килограм британско сирене все още може да се намери под 4 паунда. Кофичка кисело мляко пък се продава за 1,30 паунда, но и тази цена не спира търсенето. Когато си на хиляди километри от родината и можеш да опиташ вкус, познат от детството, цената спира да бъде водещ фактор при пазаруването. "Клиентите често пътуват до България и сравняват цените. Казват, че някои неща в родината са по-скъпи", казва още Силвана. |