Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Фелдшер: Ние не сме нито лекари, нито сестри, но ни ползват за всичко
Автор: Екип Burgas24.bg 11:52 / 12.04.2010Коментари ()27083
© Burgas24.bg
Хаджер Якуб е една от последните фелдшери, която е завършила Mедицинския колеж в Бургас през 1999 година. "Завършихме висше образование първа степен, като специалисти медицински фелдшери. От първи декември 1999 година работя в центъра за Спешна помощ", каза Якуб. На въпрос какво представлява тяхната професия, Хаджер казва, че именно те се отзовават на тежките случаи като инфаркти, инсулти, тежко болни, пострадали от катастрофи и след това след като окажат първа помощ водят пациентите до Спешния център.

"Не сме лекари, не сме и сестри, а разликата която получаваме в заплатите е 10-15 лева. Обидени сме, че нямаме статут. Няма право да изписваме лекарства, а всъщност вършим специализирана и специфична медицинска дейност. Нямаме никакви права. Имаме много задължения, като оказване на първа медицинска помощ. Нямаме статут, нямаме длъжностна характеристика и дефакто ни използват за всичко, каза Хаджер Якуб.

Упражняващите професията фелдшер се чувстват обидени от ситуацията, защото освен че не са признати като професия, заплащането им също не е високо. В момента малко по- високо от това на медицинските сестри, но твърдят че не намират разбиране в тяхната организация тъй като исканията им са различни. Основната месечна заплата на един фелдшер в Бургаско е от 500 до 520 лева в зависимост от това, къде работят.

Нощният труд се заплаща по 50 стотинки на час общо средствата за храна месечно са 24,90 лева, а на месец им се полагат 1,15 лева за ободряващи напитки. Обикновено при повикване на спешни случаи пътуват сами с шофьора на линейката. Сами пренасят пациентите, които са в тежко състояние. Сблъскват се с различни ситуации, а понякога попадат и на агресивни пациенти или обидени такива, които е трябвало да чакат дълго.

През лятото за седем часов работен ден сме имали на екип по 15 повиквания и няма как да успеем навреме със задръстванията, липсата на места за паркирани, а гражданите си изкарват всичко на нас, каза Хаджер Якуб, която работи в Центъра за спешна помощ в Бургас.

За това какво е отношението към професията фелдшер си личи и от факта, къде точно се намират те. В Бургас те са в приземния етаж в един голям коридор заедно с шофьорите на линейки. В центъра за спешна помощ има пет линейки, две от тях се обслужват от лекар с медицинска сестра, а три от фелдшери. Фелдшерите пътуват сами и сами се правят със възникналите ситуации. В Центъра за спешна помощ в Бургас работят 18 фелдшера. Във всеки филиал в общинските центрове са двама, а в Приморско един. Според работещите техния брой е недостатъчен да обслужат цялата област.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 1
12.04.2010 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Feldsher-Nie-ne-sme-nito-lekari-nito-sestri-no-ni-polzvat-za-vsichko-155515
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.