Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Расте броят на злоупотребяващите с алкохол ученици
Автор: Екип Burgas24.bg 09:36 / 24.03.2010Коментари ()637
© Burgas24.bg
Все повече ученици употребяват алкохол и цигари, а все по-малко се хранят здравословно. Това показват данните от анкетно проучване за нивото на здравни знания, умения и нагласи и за идентификация на дефицити в знанията по превенция и контрол на туберкулозата. В анкетата са обхванати 258 ученици на възраст 15-17 год. от 5 бургаски училища, в които от години не е провеждано проучване по проблема.

На въпроса "Колко пъти се храните на ден?" - 42 ученици са отговорили, че се хранят по 1-2 пъти дневно, което е нездравословно при подрастващите, 125 ученици от анкетираните съобщават, че се хранят 3-4 пъти на ден, а 87 - повече от 4 пъти дневно. Близо 90% от децата, заявяват , че храната, която консумират, съдържа белтъчини /месо, мляко и млечни продукти/, витамини /плодове, плодови сокове, зеленчуци/. Според анкетата останалите около 10% се хранят нездравословно. А спортуващите деца са само 38,37%.

Относно въпроса за вредните навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол от подрастващите резултатите са обезпокоителни. 88 ученици отговарят, че пушат. От тях 56,81% пушат до 10 цигари дневно, 36,4% от 10 до 20 цигари дневно, 5,68% над 20 цигари дневно.

Тенденцията показва, че все повече ученици посягат към алкохола. От запитаните 258 деца 56 са признали, че пият. От тях най-голям процент предпочитат бира - 63,63%, но никак не са малко и децата, които злоупотребяват с концентрати - 27,27%. Най-малко почитатели сред учениците има виното - около 20%. Някои от употребяващите алкохол ученици, посочват, че са опитвали повече от един вид.

Освен нарастването на броя деца пушачи и употребяващи алкохол, друг нерадостен извод от проучването е ниската здравна култура на децата.

На 40 от анкетираните ученици, което е 15,51% не е известно, че при поява на суха кашлица, изпотяване, намаляване на телесното тегло, поява на температура и болки в гръдния кош трябва да потърсят консултация от лекар. Само 51,16% от децата са осведомени, че са имунизирани с БЦЖ ваксина. 43,80% от анкетираните не са наясно, че намалените защитни сили на организма са предпоставка за появата на болестта туберкулоза. Над 43% пък се нуждаят от повече здравна осведоменост по проблема туберкулоза.

Крайните изводи от проучването са, че по-голяма част от анкетираните ученици са запознати със заболяването. Дефицити се наблюдават в знанията им по отношение на това какво е здравословен начин на живот и провежданите имунизации срещу туберкулоза. Тревожен е фактът, че употреба на алкохол и цигари се наблюдава при 1/3 от тях.

Проучването е във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва днес. Тази година кампанията за отбелязване на 24 март ще се проведе под мотото „Продължаваме заедно срещу туберкулозата". Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословният начин на живот. От коварното заболяване миналата година са се заразили 247 по-малко в сравнение с предходната година. За Бургаски регион те са 158 и 6 починали.

Източник: в. "Компас"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Raste-broyat-na-zloupotrebyavashtite-s-alkohol-uchenici-151270
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.