© | | Професията „готвач" представи пред ученици от Царевската гимназия известният педагог-кулинар Лудвиг Якс. През миналата седмица той провеждаше обучение на преподавателите в Българо-германския център в Царево.Лудвиг Якс е проспериращ кулинар, прочул се с кетърингите си в елитни австрийски ресторанти и старинни замъци. Готвил е за много правителствени личности и благородници, сред които са и принцът на Монако Рение и съпругата му принцеса Грейс Кели. Изкуството му да готви познава и съпругата на световно известния диригент Херберт фон Караян Елиет, която на приеми не пропускала да го посети в кухнята и лично да го поздрави.
В момента е майстор-готвач в петзвездния хотел „Златен елен" в Залцбург, като едновременно с това участва в различни международни проекти в областта на кулинарията. Сега разработва учебен план за двегодишно професионално обучение в Ливан. Представял е професията в Япония, Испания, Сърбия и Белгия и в дългогодишната си практика е натрупал много знания и опит в готварския занаят. Пред учениците Лудвиг Якс представи своята гледна точка за професията „готвач", като започна с това, че готварството е занаят, за който винаги ще има работа. Той им обърна внимание, че избирането на професия от областта на кулинарията дава мъзможност да се развие и собствен бизнес. Майстор-готвачът показа кулинарни техники и пред медиите. За целта бе приготвил тристепенно дегустационно меню, в което присъстваха и любимите на клиентите му телешки роландини.
Центърът ще продължи с представянето и на останалите професии. Всяка една от тях ще бъде презентирана от най-добрия в професията.
БГЦПО предлага професионално обучение в 11 направления и 24 професии. Основната му цел е усвояването на знания и умения в хотелиерството и ресторантьорството.
Центърът е одобрен от 15 март за доставчик на услуги за обучение по професионална квалификация и за обучение по ключови компетентности на безработни и заети лица по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 -2013". Като обучителна институция към Социалното министерство в него ще се обучават предимно безработни лица, регистрирани в бюрата по труда. Квалификационни курсове ще има и за заети лица. Първият курс за безработни започва на 29 март и ще е безплатен.
Телешки роландини в сос от горчица с картофено пюре и моркови
Месо 2 телешки шницела, горчица, сол, пипер Плънка Лук, кисела краставичка, сланина, моркови, целина Сос „Мирпоа" - пържени зеленчуци-морков, целина, лук/ , половин с.л. доматено пюре, 1/16 л. червено вино, ½ л. Бульон /фон/, подправки /хвойна, пипер на зърна, дафинов лист/, малко горчица, сол Сгъстител Малко брашно с масло /смес от брашно и масло в равно отношение/ Картофено пюре 1 хлебен картоф, 1/16 - 1/8 л. топло мляко, 30 г разтопено масло, сол, индийско орехче Глазирани картофи 2 моркова, 15 г масло, малко захар, щипка сол Приготвяне Телешки руландини: 1. Начуква се телешкият шницел, посолява се, намазва се с горчица и се поставя плънката от моркови, целина, кисели краставички, сланина и лук, нарязани по метода на Батонет на продълговати парченца. 2. Роландините с ефиксират с клечка за зъби или конец. 3. Запържват се в горещо олио и се изваждат. Запържва се сместта от зеленчуци „Мирпоа" в същия тиган до златисто, прибавя се доматено пюре и се запържва кратко. 4. Прибавя се червено вино, оставя се да се изпари алкохолът, повтаря се процесът и се залива с кафяв бульон или вода. Поставят се отново руладите, прибавят се подправки и се задушават до омекване, похлупени с капак. 5. Изваждат се руладите, сосът се пасира или се разбива с миксер, сгъстява се с брашно и масло и се овкусява. 6. Руладите се нарязват наполовина, гарнират се със соса и гарнитурата. Картофено пюре: Сваряват се хлебни картофи, обелват се и се пасират. Разбъркват се с горещото мляко и разтопеното масло до получаване на гладка консистенция. Подправят се със сол, пипер и индийско орехче. |