Щипка девесил прави рибената чорба в Бургаско неповторима | ||||||
| ||||||
Има интересна ритуалност, която е свързана със стара легенда. Тя гласи, че веднъж Свети Никола излязъл с приятели с една гемия в морето. Неочаквано ги връхлетяла буря и гемията се продънила, започнала да се пълни с вода и да потъва. Спътниците на светеца му се подиграли, че не може да направи чудо и да ги спаси. Тогава той уловил с ръце шаран и с него запушил дупката на пробитото дъно. Така възникнала традицията за приготвянето на рибена чорба. Тя обаче се приготвя не само на Никулден, а и без поводи, а нещото, което я прави неповторима, е девесилът, казват рибари от рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас. Според тях в бургаския край думата супа най-често се свързва с вкусна рибена чорба. Приготвя се от няколко вида риба - сафрид, чернокоп, барбун, попчета, шаран, лефер, както и кромид лук и други зарзавати. Сервира се гореща, хубаво върви с ракийка, твърдят рибари. В бургаския край ястието е известно и като рибен курбан. От община Бургас добавиха за БТА, че тази година са раздали безплатно на жителите и гостите на града книжка с най-вкусните и автентични бургаски рецепти за рибена чорба. Освен тях, има и рецепти за пълнен шаран в тесто, риба в бекон, пастет от паламуд и други. Рецептурникът не може да бъде намерен по магазините, раздава се безплатно и е безценен подарък за всяка кухня, казаха от общината. |