Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Стартира проект за личен асистент в Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 13:48 / 01.03.2010Коментари ()646
„От топло отношение нужда има всеки, но най-много топлота и всеотдайни грижи имат нужда хората с увреждания и с тежки заболявания", заяви директорът на дирекция „Социално подпомагане" - община Созопол и община Приморско Пенка Щерионова по време на пресконференция за представяне на проекта „Социална услуга за качествен живот - фаза 2".

Проектът се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051PO001-5.2.05 „Усъвършенстване и подобряване на услугата „Личен асистент" за хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора". Социалният проект, който дава възможност на 30 самотно живеещи и тежкоболни хора от общините Созопол и Приморско да ползват услугата личен асистент стартира на 1 март с презентация, на която присъстваха одобрените бенифициенти и техните лични асистенти.

„Реализирането на подобни проекти повишава качеството на живот на най-нуждаещите се жители на общината и подпомага социалното им общуване, което ги прави част от обществения живот", заяви при представянето кметът на община Созопол Панайот Рейзи и пожела на участниците в проекта успешно реализиране. Участници и бенифициенти бяха поздравени и от председателя на общинския съвет Красимира Германова, която подчерта, че социалните услуги са част от грижите на обществото към уязвимите и са тест за неговата зрялост. Миналата година в община Созопол бе реализиран такъв проект, а качественото му изпълнение и добри резултати класираха социалната институция отново да продължат да осъществява социалната дейност в помощ на хората с увреждания в общината.

„Миналата година по проекта бяха назначени 20 лични асистенти, които обслужваха 20 лица с увреждания. Високата оценка от резултатите дадоха възможност по време на реализиране на новия проект да бъдат включени 30 лица и да бъдат назначени 30 лични асистенти", разказа още Пенка Щерионова, като допълни, че в новия проект, който ще е с продължителност 12 месеца, участие ще вземат и социални работници от дирекцията. „Социалната услуга, която проектът ни дава възможност да предложим на нашите съграждани, ще позволи на 30 безработни жители на общината да получат работа и на още 30 нуждаещи се хора с тежко здравословно състояние, трудноподвижни и лежащо болни да бъдат качествено обгрижвани", убедена е Пенка Щерионова. В това се включва и възможността за общуване, разходки и занимания, които допълват основните битови нужди на бенифициента.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Startira-proekt-za-lichen-asistent-v-Sozopol-145948
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.