Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Петокласници показаха почит към птици и род с открит урок
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 27.02.2010Коментари ()823
©
На 26.02.2010 година ученици от пети и девети клас на СОУ „Константин Преславски" - гр. Бургас показаха в открит урок по български език и литература своето уважение към пролетните празници, обичаи и традиции на нашия народ. Организатор и водещ на събитието беше преподавателката по български език и литература Емилия Решовска - член на Съюза на краеведите в България и на Краеведското дружество в Бургас, част от ръководния екип на православно-краеведската експедиция „Близнак 2009". В открит урок под надслов „Баба ми разказва...", младите родолюбци демонстрираха резултатите от своята изследователска работа. Стана ясно, че самите те са провокирали провеждането на подобен учебен час, затова и в основата на мероприятието бяха залегнали именно техните разкази, изказвания и възстановки на обичаи. На фона на презентация по темата, пред публиката бяха представени интервю с участник в кукерски шествия, разказ за Тодоровденска кушия и лазаруване, дефилираха ученик, облечен като кукер и момичета с носии на лазарки.

Гости на открития урок бяха четвъртокласниците от ОУ „Михаил Лъкатник", които с интерес следяха изявите на своите домакини. Специално за случая, те бяха написали съчинения и стихове, посветени на пролетните християнски празници и обичаи. Творбите им прозвучаха в залата и бяха възнаградени не само с аплодисментите на впечатлената публика, а и с паметни грамоти за всеки един млад творец.

Почетен гост на събитието беше д-р Вида Буковинова - историк-краевед, основател на Съюза на краеведите в България и на Бургаското краеведско дружество, автор на десет книги и стотици публикации, изследващи миналото на Бургаския регион. Малките ученици от двете бургаски училища поглъщаха жадно нейния разказ за появата на празника Цветница/Връбница и бяха горди, че получиха признание и възхищение за плодовете на труда си.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Petoklasnici-pokazaha-pochit-kum-ptici-i-rod-s-otkrit-urok-145519
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.