Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Увеличават се случаите на малтретирани деца в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 19:35 / 26.02.2010Коментари ()590
Увеличава се броят на случаите на насилие между децата в училищата, съобщи началникът на отдела Елена Инджова. По проблема се вземат адекватни мерки от страна на община Бургас. Работи се активно и по превенцията на насилието от страна на директорите и учителите в училищата на Бургас, уточни още тя.

Когато в бургаския отдел за „Закрила на детето" постъпи сигнал той се разпределя от началника на отдела на социален работник, който в рамките на 10 поредни дни извършва проучване, среща се с родители, учители, лекари, съседи, разширения семеен кръг, анализира случая и ако има данни за извършени нарушения предлага случаят да бъде отворен.

След изготвянето на оценката на риска и отварянето на случая се правят проучвания, включващи оценката на потребноситте на детето, на родителския капацитет, факторите на семействата среда и в зависимост от степента на оценения риск се прилагат и мерките по Закона за закрила на детето. За 2009 -та година мярка „Закрила в семейна среда" е била приложена за 218 деца.

Издадени са били 232 направления за ползване на социални услуги в общноста към Центъра за обществена подкрепа на община Бургас, Дом „Медико - социални грижи", асоциация „Детство за децата", асоциацияа „Деметра", Дневен центъра за деца с увреждания „Свети Николай Чудотворец". В семейства на близки и роднини са били настанени 49 деца от окито за 29 всеки месец се изплащат помощи.

В приемни семейства през миналата година са били настанени 8 деца. Социалните работници са наблюдавали през годините 287 деца, които са били настанени в различни институции. Социалните работници са взели участие 360 съдебни процедури, като са дали становище за родителски права, явявали са се по дела за настаняване на деца в институции и наказателни дела.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uvelichavat-se-sluchaite-na-maltretirani-deca-v-Burgas-145473
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.