Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
СДС стартира акция: „Бургазлии срещу ГМО”
Автор: Екип Burgas24.bg 11:35 / 21.02.2010Коментари ()563
© Burgas24.bg
С акция „Бургазлии срещу ГМО" СДС-Бургас се включи в националната кампания "България - свободна от ГМО", съобщиха от партията. Хиляди информационни листовки за опасността от генно модифицираните организми раздадоха представители на политическата сила в цяла Бургаска област. От партията в града съобщиха още, че замислят организирането на подписка "Бургазлии срещу ГМО", която ще връчат на председателя на парламента Цецка Цачева. "Очакваме законодателят да вземе правилно решение и да не допусне генно модифицираните организми да залеят българския пазар", сподели председателят на местната организация Вълчо Чолаков.

От СДС предлагат и промени в Закона за храните, свързани с ГМО. От партията настояват обозначението върху всеки продукт, съдържащ генно модифицирани организми, да се отбелязва върху опаковката с размер, не по-малък от 20 процента от нея и продажбата на храни, съдържащи ГМО, да става на отделни, ясно обозначени търговски площи.

СДС се обяви и за пълна забрана на производството на детски храни с ГМО, както и на разпространението и продажбата на хранителни продукти с ГМО около детски градини и училища.
Председателят на партията Мартин Димитров заяви пред медиите преди дни, че СДС иска да инициира общоевропейски дебат за влиянието на тези организми върху човешкото здраве, а Европейската комисия трябва да финансира мащабни изследвания по въпроса. Той нарече бъдещия мораториум върху освобождаването в околната среда и отглеждането с всякаква друга цел на ГМО в България "измислена мярка", която може да бъде отменена при всеки един лобистки натиск.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/SDS-startira-akciya-Burgazlii-sreshtu-GMO-144026
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.