Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обсъждат пресата и медиите в БСУ
Автор: Екип Burgas24.bg 11:50 / 20.02.2010Коментари ()970
© Burgas24.bg
Преподаватели и студенти от Бургаския Свободен Университет ще раоботят по проект на тема "Етнопсихолингвистични и социолингвистични аспекти на медийния език на пресата в България".

Той е финансиран от фонд "Научни изследвания" на МОМН. В него ще участват преподаватели от Центъра по хуманитарни науки на БСУ. Проектът да е с продължителност 3 години и ще бъде осъществен на 2 етапа. Една трета от състава на научния колектив са докторанти и млади учени.

Целта на проекта е да се проведе фундаментално етнопсихолингвистично и социолингвистично научно изследване за разработването на иновационен емпирико - теоретичен модел за етнопсихологигвистични и социолингвистични аспекти на медийния език на пресата в България в годините на членството ни в ЕС.

Изпълнението на основните цели на фундаменталното научно изследване ще доведе до обогатяване на българската социолингвистика и психолингвистика (етнопсихолингвистика) в неразработено направление - медийния език. Изследването на голям брой текстове от различни жанрове на пресата ще покаже в каква степен езиковите променливи са чувствителни към социалните променливи, което ще допълни един от аспектите на социолингвистиката за количественото изследване на речта в различното и битуване. Етнопсихолингвистиката ще бъде допълнена с изцяло ново направление, свързано с национално - културната вариативност в говорните действия конкретно в медийния език на пресата.  В изследователската работа по проекта ще се включат и студенти от специалност „Журналистика".

Ръководител на проекта е проф. дпн Галя Христозова.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Obsuzhdat-presata-i-mediite-v-BSU-143900
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.