Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Чакат масови фалити на хлебопроизводители
Автор: Екип Burgas24.bg 09:53 / 18.02.2010Коментари ()681
© Burgas24.bg
Фалити на хлебопроизводители от Бургас са възможни до края на годината, прогнозира бившият председател на браншовия съюз в града и член на настоящия УС Димитър Людиев.Според него ако местните хлебари се задържат на пазара до лятото ще оцелеят.

Ударите под кръста срещу тях идвали основно от големите търговски вериги, които бяха открити миналата година в града. Те ощетявали хлебарите с промоции, на които местните фирми не можели да отговорят.

Нелоялна конкуренция създавали и фирми от София, Пловдив,Ямбол и Шумен, които правили дъмпинг на цените.

Те си позволяват по-ниски цени, защото купуват брашно без фактури, обясниха потърпевши местни производители. Според тях пласирания от тях хляб е некачествен и опасен, тъй като обектите им нямали нужната регистрация и извършваната от тях дейност не подлежала на контрол.

Масовото укриване на ДДС също удря бранша, жалват се бургаски хлебари. Заради голямото предлагане цената на хляба в Бургас падна преди месец с 10-15%, а на места дори с 20 %.

Сега той се предлага от 0.80 до 1.00 лв.Според Людиев спадът се е отразил негативно върху хлебопроизводителите в региона.

Качеството на хляба, произвеждан от местни фирми, е с отлично качество и в него не са откривани вредни или нехарактерни съставки, обявиха от Регионалния съюз на хлебопроизводителите. От РИОКОЗ Бургас потвърдиха, че не са откривани нестандартни проби.

За да противостоят на кризата и конкуренцията местните производители разнообразяват асортимента си с по-нетрадиционни продукти.

Новата фирма "Пендор" пусна на пазара хлябове с шарена сол, мляко и чесън."Джи Ел Пи" разработва нови диетични продукти, като най-търсени от техния асортимент са заленчуковият, черният немски хляб и този с фибри.

Стагнацията на пазара наложи и традиционалистите от "Хляб и хлебни изделия" да пуснат нови хлебчета, най-успешни за момента са натуралните квасеници по руска технология.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Chakat-masovi-faliti-na-hleboproizvoditeli-143385
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.