Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургаският Общински детски комплекс навършва 15 години
Автор: Екип Burgas24.bg 18:15 / 17.02.2010Коментари ()487
Общински детски комплекс в Бургас е създаден преди 15 години и тази година има юбилей. Това каза   Пепа Ангелова, директор на ОДК. По нейните думи той е създаден чрез сливането на три звена в областта на образованието- Ученическа спортна школа, Центърът за работа с деца и Центърът за ученическо и техническо творчество на децата. Детският комплекс е създаден от Министерство на образованието, младежта и спорта за да осъществява държавната и общинска политика за работа с деца в свободното време. Той е подчинен на Закона за народната просвета и неговия правилник, има двустранно финансиране от Общината и Министерството.

По думите на Ангелова в комплекса работят професионалисти в отделни области като художниците Красимир Зинин и Денислав Белчев, както и хореографът на детски фолклорен танцов ансамбъл „Радост" -Никола Гинов, чийто ансамбъл получи „Златна лира", миналата година. Анасамбалът миналата година е имал 50-годишен юбилей. Народният хор „Трепетлика" е с десетгодишна история, основан е от Пепа Запрянова.

 Фолклорна формация „Шарени гайтани" е също на десет години и нейните деца да лауреати на национални и световни конкурси. „Клуб за православни ценности, християнски празници и традиции" от миналата година е отворил врати в детския комплекс като към него е разкрит и клуб за живопис. „При нас има кабинет от 10 години по лечебна физкултура, който е единствен за територията на община Бургас. Той работи с гръбначни изкривявания, извършва и диагностика на наднормено тегло", допълни Ангелова.

По нейните думи между 5-6 години децата определят своето желание и интерес, ако той е траен по-късно става и призвание и може да прерасне в професия. Подборът на децата в ОДК става два пъти годишно, през месеците май и септември. Децата биват препитани на входно ниво и се разпределят по групи. „Нашата работа е да съхраним таланта и да му дадем изява", допълни Ангелова.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskiyat-Obshtinski-detski-kompleks-navurshva-15-godini-143321
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.