Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Несебър празнуват и Трифон Зарезан, и Свети Валентин
Автор: Екип Burgas24.bg 08:20 / 14.02.2010Коментари ()683
© Burgas24.bg
14 февруари е денят на Трифон Зарезан и денят на влюбените - Свети Валентин. Община Несебър ще отпразнува и двата празника. Според традицията на Трифон Зарезан рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която се пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното винолозите. Този ритуал се нарича „зарязване". След това всички се събират и избират „царя на лозята". Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща.

В с. Кошарица и до ден днешен спазват обичая на Трифон Зарезан. И тази година в 10:00ч. лозарите от селото ще отидат на лозовия масив, където ще зарязват под звуците на специално поканен за случая народен оркестър. Ще има и богата гощавка и разбира се домашно приготвени вино и ракия от същите тези лозя. Както повелява традицията, ще бъде коронясан и царя на лозята, а това ще е човекът от Кошарица, който притежава най-много лозови масиви. В 14:00ч. всички ще се отправят към центъра на селото, където в ресторанта гощавката ще продължи, придружена от много български песни и танци.

Читалище „Яна Лъскова", съвместно с община Несебър, организират Маскарад, който включва шествие и конкурс за най-добра маска. Всеки, който желае да участва в маскарада или просто да се наслади на интересни маски и костюми, може да заповяда в неделя от 16.00ч. пред читалище „Яна Лъскова". Парада ще се проведе под надслов „Да запалим огън, да прогоним злото, да вземем и да дадем прошка, да се помолим за здраве и берекет, заедно!" За участниците, организаторите са подготвили много изненади и интересни награди.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/V-Nesebur-praznuvat-i-Trifon-Zarezan-i-Sveti-Valentin-142470
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.