Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бивш несебърски кмет застава пред съда в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:54 / 01.02.2010Коментари ()652
Бившият несебърски кмет Николай Трифонов ще застане пред Бургаския апелативен съд утре, 2-ри февруари, съобщи Веселина Павлова - пресаташе на бургаския съд. Трифонов ще отговаря по повдигнатото му обвинение по чл.283 от Наказателния кодекс - „за нарушаване на служебните си задължения". Според текста на обвинителния акт, докато е бил кмет на Несебър, той е продал в ущърб на общината имот от 324 кв.м улично пространство, съставляващо имот - публична общинска собственост в Несебър. В резултат на извършената продажба са настъпили вреди за общината в размер на 113 900 лева.

Става въпрос за сделка, гласувана през лятото на 2005-та година от Общинския съвет в Несебър. Тогава по предложение на Николай Трифонов е гласувана продажбата на имота - част от улично платно в центъра на града, близо до бившия общински пазар в Несебър. Месец по - късно ексобластният управител на Бургас Иван Витанов обяви решението на Несебърския общински съвет за незаконосъобразно, тъй като липсвали документи за вида на собствеността на имота, както и направена негова предварителна оценка. Въпреки заведеното дело от страна на Областна управа, с което бе атакувано решението на Общинския съвет в черноморския град, Николай Трифонов сключи сделка за продажба на имота с общинския съветник Венелин Ташев.
Междувременно магистратите установиха, че кметът е предложил за продажба част от уличното пространство, което е публична общинска собственост и не може да се отстъпва в полза на трети лица. На 13-ти декември 2005 г. съдът потвърди, че решението е незаконно. Имотът обаче вече бе продаден без търг. На 3-ти октомври 2006 год. главният прокурор Борис Велчев разпореди да бъде извършена спешна проверка срещу тогавашния кмет на Несебър Николай Трифонов за незаконната продажба. По това време на мястото на терена вече е изграден луксозен хотелски комплекс, собственост на Ташев. След това бившият кмет на Несебър излезе в болнични, а в средата на февруари 2007 год. бе прехвърлен на дипломатическа работа в Одеса.

На първа инстанция в Бургаския окръжен съд Николай Трифонов бе оправдан по повдигнатото срещу него обвинение по чл. чл. 283 от Наказателния кодекс. Присъдата бе прочетена от окръжния съдия Стефан Стойков през месец ноември миналата година. Оправдателната присъда обаче бе атакувана от представителите на бургаската Окръжна прокуратура и утре започва гледането на делото на по - горна инстанция.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Bivsh-neseburski-kmet-zastava-pred-suda-v-Burgas-135743
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.