Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Застраховател увърта за обезщетение на починал
Автор: Екип Burgas24.bg 16:49 / 22.01.2010Коментари ()792
Ранният следобед на 26 май 2008 година е. Четиридесет и шест годишният бургазлия Бехчет Мухтар е в разцвета на своя живот, има всичко, за да се чувства щастлив. Двете му деца Рамадан и Инджисер са студенти в БСУ. Синът му учи право, а дъщеря му журналистика. Мухтар работи като оператор в бургаската рафинерия „ЛУКойл", вади добри пари и може да изплаща образованието на децата си. Осигурил е и дом на семейството си. Теглил е потребителски заем от ОББ за бала на сина си преди три години, има овърдрафт върху заплатата си, както и кредитна карта. Но кой средностатистически българин няма задължение към банките, които в годините на кредитния бум ни бутаха в ръцете хиляди левове, за да им станем поредните клиенти. В този топъл майски ден операторът се е прибрал от нощна смяна, поспал е за няколко часа и се приготвя отново за работа. Уви. Изведнъж гърдите го стягат и Мухтар се сгромолясва на пода в собствения си дом. Получава масиран инфаркт и умира за секунди.

Рамадан и Инджисер остават сираци. В същия ден дъщеря му е на изпит в БСУ. Научава скръбната вест от майка си Аксиния по телефона. Съпругата на Бехчет Мухтар работи в хипермаркета Карфур, не взема добри пари, за препитанието на децата си е разчитала на мъжа си.

„Дни след трагедията вкъщи с майка отидохме в банката. Страхувахме се да не изпуснем сроковете по кредита на баща ми. Знаехме, че има застраховка „Живот", която ще покрие вноските по заема", разказва днес през сълзи 23- годишното момиче.

Дни след нелепата смърт на младия Бехчет Мухтар семейството е изправено пред нищета и ада на банковата и застрахователната бюрокрация. От "ОББ - Ей Ай Джи Лайф" отказват да изплатят обезщетението. Мотивът на компанията е, че Бехчет Мухтар е скрил от тях, че има сърдечно заболяване. Но нито банката, нито застрахователната компания, която е нейна дъщерна фирма, не са поискали при подписването на кредитите от Мухтар да попълни задължителния за всяка застраховка „Живот" въпросник, където клиентът изписва подробно както състоянието на доходите си, така и заболяванията си, твърдят днес наследниците. В този тип „Предложение за договор" се прилагат и епикризи свързани със здравословното състояние на клиента.

„Всички знаем как преди години банките даваха кредити. В бързината, да не изпуснат поредния клиент, служителите са допускали много грешки. Пропускът в казуса с Бехчет Мухтар е голям. Той не е попълвал въпросник, нито се е подписвал върху подобен документ. Поне наследниците не разполагат с такова, коментира вчера председателят на Съюза на застрахованите в България Георги Бакалов.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zastrahovatel-uvurta-za-obezshtetenie-na-pochinal-133490
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.