Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Готови сме да контролираме улова на калкан
Автор: Екип Burgas24.bg 11:07 / 20.01.2010Коментари ()564
© Impact Press Group
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури проведе тридневна експертна среща с представители на ГД МАРЕ към Европейската Комисия относно подготовката на плана за контрол на улова на калкан, който е част от поетите от България ангажименти за отпускане на квотата от 48 тона за 2010 г.

Изпълнителният директор на ИАРА проф. Йордан Стайков и представителите на Европейската Комисия Майкъл Ройтман и Улрик Йенсен обсъдиха критериите за идентификация на риболовните кораби, които ще участват в усвояването на квотата за улов на калкан през 2010 г., както и методиката за разпределение на квотата между риболовните съдове.

На представителите на ГД МАРЕ беше представена статистическата система за отчитане на уловите и извършването на кръстосани електронни проверки за откриване на нарушения при докладване на уловите.

Майкъл Ройтман и Улрик Йенсен посетиха Центъра за наблюдение на риболовните кораби във Варна, където им беше демонстрирана сателитната система за наблюдение на риболовните кораби. Те направиха обиколка на риболовните пристанища във Варна и се запознаха с методиката на инспектиране на уловите - попълване на декларациите за улов, измерване на уловените количества и завеждането им в електронната статистическа система на ИАРА.

Експертите от ЕК имаха среща с представители на научните институти във Варна - ст.н.с. Атанас Палазов, директор на Института по Океанология и н.с. Виолин Райков от Института по рибни ресурси. Те дискутираха събирането и обработването на научни данни за състоянието на запасите от калкан в Черно море, както и планирането на бъдещите научни изследвания съвместно с Румъния.

ИАРА и експертите от ГД МАРЕ към Европейската Комисия проведоха среща и с представители на бранша, на която бяха обсъдени мерките, които се налага да бъдат предприети от страна на България за осигуряването на по-висок контрол на уловите на калкан.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Gotovi-sme-da-kontrolirame-ulova-na-kalkan-132787
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.