Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
600 000 лв. спря общината заради некачествени пътни ремонти
Автор: Екип Burgas24.bg 09:30 / 13.01.2010Коментари ()1360
© Burgas24.bg
600 000 лв. са задържани като гаранция за некачествени пътни ремонти на една от фирмите, поддържащи уличната мрежа в града. Това посочва в годишния си отчет временната комисия по контрол на ремонтните дейности на общинския съвет в Бургас. Задържаните пари са на фирма "Пътстрой" ООД- Стара Загора, заради нередности в работата по злополучно прочулата се бул. "Захари Стоянов" в к-с "Меден рудник". Експертите , с които работи комисията, са извършили проверки по ул. "Цар Симеон Първи" в отсечката от "Булаир" до "Пиротска", в кв. "Сарафово", в жк. "Меден рудник", както и на бул. "З. Стоянов".

Мисля, че сложихме добро начало на контролната дейност, каза зам.-председателят на общинския съвет Георги Киров, който е член на комисията. Той отчита като постижение спестените 600 хил.лв. от бюджета на общината, особено в ситуация на криза. Определено има нужда от такъв контролен орган, в който представителство имат всички политически групи в местния парламент по една доста болезнена тема за бургазлии - състоянието на улиците, смята Георги Киров.

"Трейси" ЕАД, "Път 2004" ООД и "Благоустройствени строежи" ЕООД са трите бургаски фирми, изпълняващи програмата за текущи ремонти на общината, каза председателят на временната комисия Георги Минков, чиято работа се наблюдава периодично. Освен това комисията приема и сигнали на граждани.

По разбитите и отеснели улици трафикът е кошмарен както за шофьорите, така и за пешеходците. Оправянето на улиците за препатилите бургазлии е доста чувствителна тема. Няма да е пресилено, ако кажем, че над 80 процента от улиците се нуждаят от ремонти. Запълването на дупки стана синоним за източване на бюджета. Лъч надежда се появи с намерението общината да не върши кърпежи, а да изгражда нови улици. Затова съветът, че трябва търпение, не успокоява, когато с часове заради трафика става придвижването с коли в пиковите часове. Оше по-малко пък разведрява газещите в кал и по разбити тротоари пешеходци. При бюджет близо 7 милиона лева за поддръжка на пътищата и 5-6 от капиталовата програма възможностите да видим нови улици в Бургас бързо е доста малка. За да кажем, че наистина улиците в града са оправени, са нужни около половин милиард лева, бе казъл преди време зам.-кметът по строителство Костадин Марков. В проектобюджета за 2010 година обаче за ремонтни дейности по пътищата са планирани отново около 7 милиона лв. Ще настояваме, казват общинските съветници, членове на временната комисия, да не се завишават парите в бюджета в направление "Асфалтно-ремонтни дейности", поддържаме тезата,че на града е необходима цялостна реконструкция на пътната мрежа. Точно заради кризата сега е подходящ момент да се сключват договори, коментира Георги Минков. Според него строителните фирми предлагали по-ниски цени и по този начин общината ще бъде инвеститор и работодател в тази ситуация. Друго предложение на комисията ще е завишаване на санкциите за фирмите заради некачествена работа. А и за да знаят всички кой работи по даден участък фирмите-изпълнители да обозначават обектите както при високото строителство.

Източник: в. "Бургас днес и утре"




Още по темата: общо новини по темата: 109
21.08.2012 »
16.08.2012 »
13.08.2012 »
30.07.2012 »
27.07.2012 »
23.07.2012 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/600-000-lv-sprya-obshtinata-zaradi-nekachestveni-putni-remonti-131124
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.