Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Върнаха делото за "Океански риболов" в Бургаския апелативен съд
Автор: Екип Burgas24.bg 13:00 / 11.01.2010Коментари ()787
© Burgas24.bg
Делото срещу бившия ликвидатор на бургаската фирма „Океански риболов" Пламен Маринов е върнато за ново гледане обратно в Бургаския апелативен съд, каза за радио „Фокус" - Бургас адвокат Росен Кожухаров - защитник на Маринов. Освен връщането обратно на делото в Бургас за гледане при нов съдебен състав Върховният касационен съд е отменил и наложената на Маринов присъда от 7 години лишаване от свобода. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според мотивите на върховните магистрати за връщане на делото е липса на достатъчно доказателства. В определението на ВКС се чете още, че въззивното решение противоречи на чл. 339 от НПК - липсва анализ на събраните пред тази инстанция доказателства, не са изложени и основанията, поради които не са възприети доводите на жалбоподателя Пламен Маринов и неговата защита. Според постоянната практика по приложението на закона това е съществено нарушение на процесуалните правила, което е основание за отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от стадия на съдебното заседание през въззивната инстанция.

Така сагата „Океански риболов" е на път да се превърне в един от най - дълго продължилите и шумни процеси през последните 14 години за българското правосъдие. Гледането на процеса бе свързано с трикратно връщане на делото на прокуратурата за прецизиране на повдигнатите обвинения, както и с двукратно удължаване срока на разследване.

Делото бе образувано срещу тогавашния ликвидатор на „Океански риболов" Пламен Маринов през 1996-та година, след като финансова ревизия в личната сметка на Маринов в малтийската банка „Мид Мед Банк" установи наличие на 50 000 щ.д., които според обвинението Маринов е присвоил от поверения му „Океански риболов". Това е станало посредством регистрираните от него три частни компания - "Лазур маритайм", "Матрама" ООД и "Съни уошън". Като ликвидатор на „Океански риболов" Маринов подписал договори за чартъра на хладилните бази „Лазурен бряг" и „Слънчев бряг", собственост на бургаската компания. Печалбата, според обвинителния акт отивала в личната му сметка в малтийската банка.

На 21 декември 2005 год. БОС призна Пламен Маринов за виновен по повдигнатите срещу него обвинения - за длъжностно присвояване в особено големи размери, престъпление по служба и съставяне на официални документ с невярно съдържание и го осъди на седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Години по - късно присъдата бе потвърдена и от Бургаския апелативен съд.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 6
19.04.2010 »
19.04.2010 »
09.03.2010 »
09.03.2010 »
08.03.2010 »
22.01.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vurnaha-deloto-za-Okeanski-ribolov-v-Burgaskiya-apelativen-sud-130659
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.