Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Губим здравноосигурителните си права за месец, ако пропуснем профилактичния преглед
Автор: Екип Burgas24.bg 10:50 / 11.01.2010Коментари ()595
© Burgas24.bg
От тази година, ако не направят профилактичния си преглед, пациентите ще загубят здравноосигурителните си права за един месец през следващата. Освен това могат да бъдат глобени от 50 до 100 лв. (при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.), съобщиха от Министерството на здравеопазването. На санкция подлежат и родители/настойници, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации за децата си. Правомощия да налагат тези санкции имат Районните центрове по здравеопазване - поделения на Министерството на здравеопазването.

Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен преглед годишно. Той се извършва от общопрактикуващия лекар и включва следните дейности: клиничен преглед за изясняване на здравословното състояние, лабораторни изследвания на кръв и урина, попълване на анкетна карта, формиране на рискови групи и др. От 2009 г при профилактиката на лицата над 18 години личният лекар назначава и изследване на холестерол, триглицериди и HDL-холестерол, с оглед определяне на риска от сърдечно-съдови заболявания. При наличие на определени рискови фактори се назначава и изследване на кръвна захар на гладно.

Изследванията се извършват в сертифицирани медико-диагностични лаборатории, сключили договор с НЗОК. При съмнение за риск от развитие на захарен диабет, инфаркт, инсулт, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания, личният лекар може да назначава и консултации с лекар по профила на заболяването.

При проследяване на възникнало вече заболяване, при съмнения за рак на млечната жлеза или на простатата, както и при усложнения от диабета, личният лекар има право да назначава някои високоспециализирани изследвания: мамография на млечна жлеза; PSA - при мъжете (във връзка със заболявания на простатната жлеза); изследване на хормони на щитовидната жлеза; изследване за микроалбуминурия за проследяване на захарен диабет.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Gubim-zdravnoosiguritelnite-si-prava-za-mesec-ako-propusnem-profilaktichniya-pregled-130586
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.