Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Асансьор за трудноподвижните граждани откриха в община Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 12:32 / 07.01.2010Коментари ()578
Асансьор за трудноподвижните граждани откриха в община Созопол, предаде репортер на Burgas24.bg. Асансьорът има за цел да облекчи трудноподвижните граждани при ползването на административните услуги на община Созопол. Съоръжението се намира в централното фоайе на общинската сграда която е на пет етажа и по европейските изисквания трябва да бъде съоръжена с елеватор. Решението на общинската администрация в морския град е продиктувано от искане на хора в неравностойно физическо положение-инвалиди, незрящи, които ползват услугите в административния център Кабината на асансьора е с размер 135/160 см и с възможност за инвалидни колички на трудноподвижни граждани с придружител. Капацитетът на асансьора е пет лица. Указателните бутони са обозначени и с Брайловата азбука, което улеснява и незрящите.

Асансьорът се движи от архива, който се намира в приземния етаж на общинската сграда, до третия етаж. Съоръжението е финансирано със средства на община Созопол и ще направи административните услуги, която тя предлага по-достъпни както за всички граждани на общината, така и за трудноподвижните. Сграда на общината има и рампа за инвалидни колички, която улеснява достъпа в нея.

Община Созопол е първата община в Бургаска област, в чиято административна сграда има асансьор за улеснение на гражданите. В града обаче това не е първото съоръжение улесняващо трудноподвижните хора. Основните пешеходни алеи навсякъде са с изградени естакади. Помислено е и за историческите и архитектурните паметници. На Крепостите на Тракийският храм е монтиран асансьор, който позволява свободен достъп до архитектурното богатство на жителите и гостите на града, имащи проблеми с придвижването.

В тази насока в черноморската община се работи много отдавна. В града функционират естакади за майки с колички.
Кметът Рейзи обаче е категоричен, че усилията им в насока подобряване достъпа на хора в неравностойно положение до обществени сгради да продължи. На последното заседание на ОбС един от съветниците е предложил да се изградят допълнителни рампи за инвалидни колички в повечето алеи алеи край морето. Като кметът предвижда те да бъдат завършени още до началото на лятото.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Asansyor-za-trudnopodvizhnite-grazhdani-otkriha-v-obshtina-Sozopol-129874
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.