Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Зачестили са случаите на морбили в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:56 / 28.12.2009Коментари ()570
Има завишена заболеваемост от морбили в Бургас, но тя не се наблюдава отсега. Зачестилите случаи са от няколко месеца насам. Причината са пропуски във ваксинацията на цели групи от хора, предимно от малцинствата. Заболеваемостта е завишена, но няма обявена епидемия, тъй като епидемиите се констатират и обявяват от РИОКОЗ-Бургас, а не от болницата. РИКОЗ-Бургас е уведомена за всеки случай на морбили, лекуван в болницата.

Морбили (дребна шарка) рядко налага хоспитализиране, освен в случаите на усложнения. Най-честите усложнения са пневмонии, менингити, нерядко се стига и до менингоенцефалити. Именно тези усложнения се лекуват в болницата, уточниха от ръководството й.

Пациентите са предимно от малцинствените групи, наблюдават се цели райони с повишена заболеваемост - Айтос, Карнобат, кварталите с предимно ромско население в Бургас като „Победа", „Меден рудник", Горно Езерово. Болестта е силно заразна, като боледуват предимно деца и юноши, но могат да бъдат засегнати и други неимунизирани хора. Вирусната инфекция засяга предимно дихателната система.

Към момента в бургаската болница са регистрирани 28 случая на усложнения след морбили, като при един от тях изходът е бил летален. Починало е 8-годишно дете, което е развило тежка пневмония. Детето също е от малцинствен произход, родом от Айтос. Било е настанено в социален дом.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zachestili-sa-sluchaite-na-morbili-v-Burgas-128049
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.