Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Едва 30% от свинското месо в магазините е българско
Автор: Екип Burgas24.bg 11:52 / 29.05.2022Коментари ()948
©
Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора. България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.

"Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов.

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо: "То е около 30 процента, със 70 процента внос".

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.

"И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Edva-30-ot-svinskoto-meso-v-magazinite-e-bulgarsko-1274401
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.