Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съвети от общината как да се пазим през зимата
Автор: Екип Burgas24.bg 16:39 / 18.12.2009Коментари ()1139
© Burgas24.bg
До края на тази седмица и през първия ден на следващата в Бургас ще има валежи от дъжд и сняг. Температурите ще варират от минус 7 до 5 градуса. Усложнената обстановка ще създаде условия за образуването на поледици и заледявания по пътищата.

Общинска администрация препоръчва на всички жители и гости на общината да се съобразят с метеорологичната обстановка. Да не се предприемат излишни пътувания. Ако това е наложително, хората да са екипирани добре, а автомобилите да са заредени с гориво и подготвени за движение при зимни условия. Задължително е и батериите на мобилните телефони да са заредени. За да не се образуват поледици, които могат за причинят опасност и травми на хората, всички собственици на търговски обекти трябва да почистят тротоарите. Специализираната техника на фирмите за снегопочистване и поддържане е в готовност за работа, а екипите са в денонощно дежурство. Специалисти от общинска администрация извършват непрекъснати проверки и следят за обстановката, за да може при необходимост да се предприемат своевременни мерки за намаляване на последиците за населението и инфраструктурата.

При критична ситуация хората могат да звънят на спешния телефон 112 или 84-15-60 /денонощен дежурен при Община Бургас/. Подадената информация трябва да е изключително коректна и точна, за да бъдат резултатни действията на специализираните органи за ограничаване на последиците.

При снеговалеж и заледявания дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност" при Община Бургас препоръчва следните мерки за защита:

• Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.

• Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.

• Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпени, поставете вериги.

• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

• Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътните служби или на Гражданска защита.

• В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодично. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.

• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I-ва, II-ра, III-та и IV-та степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.

• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.

• Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

• Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

• В населените места се обърнете към административните власти, Гражданска защита, МВР или Пътните служби. Следете по радиото указанията на Гражданска защита.




Още по темата: общо новини по темата: 150
01.02.2010 »
01.02.2010 »
31.01.2010 »
25.01.2010 »
24.01.2010 »
24.01.2010 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Suveti-ot-obshtinata-kak-da-se-pazim-prez-zimata-126326
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.