Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Намалиха таксите за извънгабаритните товари през общината
Автор: Екип Burgas24.bg 12:28 / 17.12.2009Коментари ()1400
© Burgas24.bg
С 30 гласа „за", 8 „против" и 8 „въздържал се" общинските съветници в Бургас гласуваха намаляване на сега съществуващите такси за разрешение за преминаване на извънгабаритни товари през територията на общината. Докладната записка беше внесена от кмета на Бургас Димитър Николов. В нея той предлага да се намали размерът на таксата, която плаща Пристанище - Бургас за разрешение за преминаване на извънгабаритни товари, които са предназначени за порта.

Причината е, че в условията на криза високата такса оказва негативно въздействие на дейността в порта и го прави неконкурентноспособен. Направена справка показва, че в Община Варна превозващите извънгабаритни товари плащат 40 лева за обикновена поръчка и 75 лева за бърза, докато в Бургас таксата е формирана на база натоварване на ос и така тя става между 1000 и 10000 лева. На предходното заседание тази точка предизвика доста дебати и в залата дори се чуха обвинения към общинската администрация за лобистки интереси.

Според някои от общинските съветници именно тези тежки машини допринасят най-много за разрушаването на пътната настилка, а това гласуване наистина цели да се защити интересът на определени фирми. Според приетата докладна натоварването на ос до 8 тона от 1000 лева става 300 лева, натоварване до 12 тона от 2000 лева става 1000 лева, а натоварване на ос над 12 тона от десет хиляди лева става 3000 лева. След гласуването няколко общински съветници изразиха отрицателен вот.

Съветникът Ваклин Стойновски каза, че е гласувал против, защото идеята е тези такси да са равни с тези в Община Варна. Той допълни, че на следващата сесия ще внесе нова докладна за промяна на таксите. Валентин Касабов от групата „Неависими" каза в залата, че това гласуване е облагодетелствало зам.-кмета Красиимр Стойчев и съпругата му, които имат участие в транспортна фирма, която през октомври е извършила 31 сделки през порт Бургас. Съветникът Здравко Сталев пък допълни, че едва между 0,5 - 1% са извънгабаритните товари, които минават през порт Бургас и намаляването на таксите няма да повлияе на запазването на работните места в порта.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 3
08.12.2009 »
08.12.2009 »
19.11.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Namaliha-taksite-za-izvungabaritnite-tovari-prez-obshtinata-125952
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.