Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
КНСБ: 150 души се борят за едно място в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 16.12.2009Коментари ()843
© Burgas24.bg
"150 души се борят за едно работно място в Бургас. Масови съкращения има в различни браншове и отрасли. Засегнати са както малки фирми на територията на бургаски регион, така и големи дружества. Като пример за това са многобройните съкращения в БДЖ и Порт Бургас. И през следващата година се очертава да продължават съкращенията в региона.

Към момента се отчита рекордно повишение на безработицата - с близо 150% в сравнение с предходната 2008 година. Най-големи са съкращенията в строителството, хотелиерството, транспорта. Колкото и да се говори, че кризата ще отмине до юли следващата година, това няма как да се случи, възможно е дори тя да достигне стойности като тези през 2004 година. На ден в Регион Бургас в четирите бюра по труда в Бургас се регистрират над 300 човека", обяви Здравко Тошков-председател КНСБ Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg.

Според синдикатите друг проблем са некоректните работодатели в частния сектор. Напрежението е свързано с упражняване на натиск върху работниците. "Заиграват се с прословутия член 70, който е свързан с изпитателния срок. Опити да се упражнява натиск има и за подаване на молби за напускане", допълва още Тошков. В тази връзка ръководството на националния синдикат е внесъл няколко поправки на текста от закона за трудовите правоотношения между работник и работодател.

По думите на секретаря на КНСБ-Чавдар Христов, поправките се одобряват от МС и МТСП, но така и не достигат до народното събрание. Какво е обяснението според него? "Предполагам, че става дума за лобизъм... нечии интереси не са били в синхрон с така предложените промени, но са били угодни... и за да не предизвикат съмнение се свалят и други два текста с промени", каза Чавдар Христов.

Синдикалната структура обяви и резултата от допитването за увеличаване пенсионната възраст при жените. В него са участвали 2000 души от Бургас. Едва 14 - 8 от тях мъже одобряват идеята. Останалите са готви на активни протестни действия.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/KNSB-150-dushi-se-boryat-za-edno-myasto-v-Burgas-125751
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.