Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Реконструират "Гурко", премахват 36 дървета след куп проверки
Автор: Екип Burgas24.bg 15:09 / 16.12.2009Коментари ()1578
© Burgas24.bg
В Общината се застраховаха предварително, за да не се повтори историята с ул. "Цар Симеон"
Община Бургас подготви проект за цялостна реконструкция на ул. "Ген. Гурко", с който кандидатства за европейско финансиране. Ако такова не бъде спечелено, проектът ще бъде изпълнен със собствени средства. Новият вид на улицата ще кореспондира с този на "Цар Симеон I".

Заради лошия опит, който имат в Общината във връзка именно с ул. "Цар Симеон", когато поради жалби на наричащи себе си "еколози" граждани, ремонтът бе спрян за месеци, сега бяха назначени куп проверки и различни проучвания. Те са свързани с установяване броя и състоянието на декоративната и храстова растителност, която се налага да бъде премахната заради предвиденото строителство на път, паркинг, велоалея и реконструиране /проектът предвижда внасяне на нови дървета и храсти/ на съществуващата растителност.

За откриване на производство по издаване на разрешение за реконструкция на зелените площи, съответно премахване на дълготрайната декоративна растителност в обхвата на разработката, е извършено оповестяване чрез средствата за масово осведомяване. Посочена е дата и е определена форма за участие на заинтересованите лица в производството по издаване на акта - обществено обсъждане.

Общественото обсъждане е проведено на 03.11.2009 г. Проектът е представен на заинтересованите граждани и техните организации. След провеждане на обсъждането в Община Бургас не са депозирани писмени възражения.

Със заповед на кмета Николов от 09.12.2009 г. бе назначена комисия, която извърши оглед, даде заключение и препоръки за запазване на една част от растителността и подмяна на друга част, съгласно изготвената схема.
Към преписката са приложени:

- Одобрен технически инвестиционен проект за обект: „Реконструкция на зелени площи, паркинги и велоалея по ул. „Ген. Гурко", в участъка между бул. „Стефан Стамболов" и ул. „Демокрация" и по ул. „Адам Мицкевич" - гр. Бургас"

- Експертна оценка на фитосанитарното състояние на дървесната растителност, изготвена от Лесотехнически университет - София, сектор за научни изследвания

- Паспорти на дълготрайната декоративна растителност в обхвата на разработката

- Писма от РИОСВ - Бургас, от които е видно, че за реализиране на инвестиционното намерение не е необходимо провеждане на процедура по ОВОС, че в обхвата на разработката не попадат дървета с историческо значение.
 
След извършените проучвания и проведено обществено обсъждане, е взето решение за премахване на 36 дървета, от които 25 бр. от вида софора, 2 бр. от вида слива, 5 явора и 4 бели акации. Премахването трябва да се извърши от специализирани фирми, след проведено маркиране от началника на отдел „Озеленяване" в Общината, съгласно констатациите на комисията и одобрения технически проект.

При отстраняването на дърветата фирмата-изпълнител ще бъде длъжна да организира и проведе всички необходими мероприятия за безопасно изпълнение на дейностите по премахване и своевременно почистване. С добитата дървесина ще се разпорежда Община Бургас.




Още по темата: общо новини по темата: 109
21.08.2012 »
16.08.2012 »
13.08.2012 »
30.07.2012 »
27.07.2012 »
23.07.2012 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Rekonstruirat-Gurko-premahvat-36-durveta-sled-kup-proverki-125750
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.