Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изложба и богословска конференция в навечерието на Никулден в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 10:26 / 06.12.2009Коментари ()520
©
Изложбата „В навечерието на Никулден" на Дружеството на несебърските художници събра множество почитатели на изкуството в съботната вечер в града на ЮНЕСКО. Ценителите на естетическите форми имаха възможността да се насладят на 62 творби, повечето в духа на празничния 6 декември. Икони, маслена живопис, бронзова пластика, авкарели бяха сред акцентите в изложбата. Кметът на Несебър Николай Димитров, който бе сред гостите на събитието, поздрави художниците за тяхната работа и им пожела здраве и вдъхновение. Той не пропусна да им благодари, че са част от културната визия на града, а в края на словото си им поднесе красиво аранжирано плато с печен в тесто шаран. Сред гости на събитието бяха още: Ели Кирилова, зам. кмет „Култура, образование и международно сътрудничество", Виктор Борисов, зам. кмет "Правно обслужване и общинска собственост", Златин Чаушев от отдел „Култура" към община Несебър, богослови и др.

Присъствието на богословите в Несебър не е неочаквано, защото поводът да посетят морския град е втората международна конференция с надслов „...защото чета Библията", провела се по-рано през деня. Целта на еднодневния семинар, бе да насочи вниманието на всички към Свещеното писание на християните и истините, съдържащи се в него, както и да се търси практическото приложение на богословските науки и доближаването им до хората. Сред темите, представени на конференцията, бяха: „Защо чета Библията", „Раздели хляба си с гладните и скитниците сиромаси заведи у дома си...", „Библия - икона - илюстрация".

От името на кмета на Несебър поздрав към участници в семинара и пожелание за спорна работа отправи Янаки Стоянов, зам.кмет "Общински ред, спорт и младежки дейности". Той получи като подарък сборник с името „Библията и морето", в който са публикувани теми от миналогодишната конференция. На научната проява, която се проведе в зала „Мелсас", присъстваха около 40 богослова, пред които бяха представени общо 17 доклада.

Форумът се организира съвместно от Библейския колегиум, Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски", църковното настоятелство на храм „Успение Богородично" в стария град и община Несебър. Днес, на Никулден, всички богослови ще се включат в светата литургия, а след това ще тръгнат в шествие с иконата на св. Николай Чудотворец до Морска гара, където ще се отслужи молебен за здраве и успех.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Izlozhba-i-bogoslovska-konferenciya-v-navecherieto-na-Nikulden-v-Nesebur-123476
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.