Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проведе се работна среща по проекта „5 стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда”
Автор: Екип Burgas24.bg 10:55 / 30.11.2009Коментари ()1060
©
В изпълнение на работната програма на проекта „5 стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда" в периода 16-20 ноември 12 представители на 3 институции от област Бургас, участващи в проекта, взеха участие в работна среща, която се проведе в град Ерзурум, Турция. Групата се ръководеше от доц. д-р Таня Борисова - началник на РИО - Бургас и ръководител на проекта от България. Проектът се реализира в рамките на програма „Учене през целия живот" на Европейската комисия, секторна програма „Коменски", дейност „Регионални партньорства „Коменски". В този проект РИО - Бургас е партньор на Областна дирекция на народната просвета в град Ерзурум, Турция. Местни партньори на РИО - Бургас в проекта са ПГ по туризъм „Иван Вазов" - Слънчев бряг и Регионалната асоциация на училищните психолози и педагози - Бургас.

Работната среща премина при спазване на предварително изготвената програма. В нея бяха включени:

1. Представяне на проекта пред директори на училища от град Ерзурум и областта.

2. Представяне на образователните системи на Република България и на Република Турция.

3. Анализ на 4 варианта на анкета за извършване на изследване сред учениците от двете училища, с която да се установят съществуващи проблеми във връзка с насилието в училищната среда.

4. Запознаване с природните забележителности и с културно-историческото наследство на град Ерзурум.

В резултат на работната среща партньорите постигнаха договореност относно бъдещите съвместни дейности по проекта - провеждане на анкета сред учениците, обучение на родители, учители и ученици, създаване на клубове по интереси, създаване на страница на проекта в Интернет. Решено бе втората работна среща по проекта да се проведе в края на масец април 2009 г. в Бургас и Слънчев бряг.

По време на работната среща бяха установени преки контакти с участниците в проекта от Република Турция - с представители на Областната дирекция на народната просвета в град Ерзурум и с нейния директор г-н Февзи Будак, с директора и учителите от Средно общообразователно училище „Шукрю паша", с представители на Центъра за ориентиране и изследвания. Това даде възможност на участниците от България да се запознаят на място с турската образователна система, с организацията на учебния процес в училищата и с процедурите по приема на ученици в средните училища и назначаването на директорите и учителите. Групата посети 4 училища в град Ерзурум - начално училище, средно общообразователно училище, частно училище и професионална гимназия. Всички участници бяха силно впечатлени от дисциплината на учениците и реда в училищата, които са гаранция за спокойното провеждане на учебните занятия.

Освен пряката работа по проекта, благодарение на много добрата организация от страна на домакините, участниците в работната среща от България имаха възможност да се запознаят с природните забележителности и с културно-историческото наследство на град Ерзурум. Наученото за града и хората, които живеят в него, за историческото минало и за настоящето на този край доказва по убедителен начин, че град Ерзурум има хилядолетна история, с която се гордеят неговите жители. В момента в града живеят много млади хора, за които държавата полага грижи с цел получаване на добро образование като гаранция за успешното му бъдеще.
За участието си в работната среща всички представители от България получиха сертификати.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Provede-se-rabotna-sreshta-po-proekta-5-stupki-za-preodolyavane-na-nasilieto-v-uchilishtnata-sreda-122176
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.