САРА: Очакванията са за над 20 % ръст на цената на месото | ||||||
| ||||||
Очакванията са цените да са с около 22% над средните за последните три години. Причина е увеличената издръжка на производството, посочват анализаторите. През декември цената на говеждото и телешкото месо се покачи чувствително до 5,22 лв./кг кланично тегло, което е с 12,2% над равнището от предходния месец и с 37,6% на нивото на същия месец през 2020 г. Причините за увеличението са комплексни, но макар и със закъснение те отразяват чувствителното нарастване на цените на европейския пазар и растящите разходи, които динамично се повишават, се казва в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Поскъпване макар и доста по-слабо има и при свинското месо. В началото на януари цени на едро на свинското месо в ЕС са с около 1,5% по-високи от миналогодишните, но значително под средните за последните пет години(-10%). Въпреки силната интегрираност с европейските, българските цени към момента се задържат на нивото от последните три месеца, което е за сметка на производителите. Прогнозира се цените на едро на пилешкото месо да останат стабилни на нива около 3,00 лв./кг кланично тегло, което е средно с 8% над равнището от началото на 2021 г. Въпреки че през месеца са установени нови огнища на инфлуенца по птиците, не се очаква това да повиши цените рязко. |