Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
РИОСВ ще санкционира Лукойл за изтеклия дизел
Автор: Екип Burgas24.bg 15:43 / 24.11.2009Коментари ()737
© BulPhoto
РИОСВ в Бургас ще санкционира "Лукойл Нефтохим" за разлива на дизелово гориво в неделя в Мандренското езеро. Размерът на паричната санкция ще стане ясен едва след като бъдат готови резултати е от взетите в понеделник почвени проби. Те трябва да покажат каквото е нивото на съдържанието на петролни продукти в засегнатия регион.
В понеделник експертите на РИОСВ са взели три почвени проби за установяване степента за замърсяване с нефтопродукт.

Според Мариана Николова - н-к отдел „ Контрол на околната среда" - РИОСВ - Бургас пробите са дадени в Регионалната лаборатория и ще бъдат готови най-рано в края на седмицата. Тогава на база коефициент ще се изчисли и сумата, която ЛУКОЙЛ ще трябва да заплати като глоба. Въпреки че пробивът на продуктопровода беше криминален, и не по вина на Рафинерията, санкция ще има. Николова уточни, че това се налага тъй като фирмата е собственик на съоръжението и има отговорност по опазването и поддръжката му.

От РИСОВ са дали предписания на "Лукойл". Те включват представяне на план-програма за изпълнение на дейности за привеждане на замърсената почва в установените норми, транспортиране на незамърсена почва до мястото на разлива, подравняване и оформяне на терена.  Експерти от РИОСВ-Бургас са извършили и повторна проверка на замърсения с дизелово гориво терен в местността "Брястите" край Мандренското езеро. Инцидентът стана в неделя, когато крадци , при опит да пробият нелегален кран в продуктопровода за чисто дизелово гориво предизвикаха разлива само на стотина метра от южната част на к-с Меден рудник. Пробивът бе констатиран от служители на охранителната фирма ЛУКОМА, при рутинна проверка.




Още по темата: общо новини по темата: 5
25.11.2009 »
24.11.2009 »
23.11.2009 »
22.11.2009 »
22.11.2009 »
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/RIOSV-shte-sankcionira-Lukoil-za-iztekliya-dizel-121166
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.