Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
1/3 от фурните в Бургас са в сивия сектор
Автор: Екип Burgas24.bg 15:13 / 06.11.2009Коментари ()598
© Burgas24.bg
Една трета от фурните в Бургаска област работят в „ сивия" сектор. Това сочат първите резултати от проверката на инспектори на НАП, сектор „Икономическа полиция" и Инспекцията по охрана на труда, предаде репортер на Burgas24.bg. От дни се извършва физическо наблюдение на фурни и хлебозаводи в Бургаска област, като целта е да се установи реалния оборот на фирмите.

Проверката е по настояване на Регионалната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас и общинската администрация. Според членът на УС на Националната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев има техни колеги, които регистрират над 20 пъти по-малко печалби от действителните. Става дума за обекти на територията на цялата област, които крият печалби особено, когато са пред фалит. Според Людиев тази проверка, особено в ситуацията на нарастваща икономическа криза ще позволи на коректните фирми да продължат да работят на пазара.

Той е категоричен, че дали една хлебопекарна е коректна или не може да се разбере още по цената на насъщния, предлаган на щанда.При фирмите, които плащат данъци и осигуровки на служителите си, цената на самун от 700 гр. трябва да бъде около 80 стотинки, а в момента, дори в МОЛовете се намира хляб на цена 35-40 стотинки. Такава цена според Людиев може да бъде достигната освен за сметка на данъци и осигуровки, и за сметка на качество (неизпечен или от некачествено брашно хляб).

Въпреки това заради борбата за изкарване „ на светло" на фирмите от бранша в Бургас и региона нелегалните фирми заемат едва 30-40% от всички действащи. За страната процентът е много по-висок, на места достига до 60%.

Само за последните два месеца на територията на Бургаска област са затворени 5 нелегални фурни



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/13-ot-furnite-v-Burgas-sa-v-siviya-sektor-118235
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.