Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургас привлича туристи с археологически обекти и природни дадености
Автор: Екип Burgas24.bg 15:23 / 25.10.2009Коментари ()800
В неактивния туристически сезон Бургас привлича посетители с две нови интересни археологически открития, съчетани с природни дадености. Това каза Цоня Дражева, директор на Регионален музей - Бургас. „Атрактивен и подходящ за посещение е родоначалникът на съвременния Бургас или съвременното пристанище - Пороса и кулата, която тази година беше изцяло разкрита - повече от 5 метра видими, с добра среда около нея. Тя чудесно контактува и с посещение на орнитоложката защитена местност „Пода", каза Дражева. „Кулата води началото си още от втори век. Тя е създадена като локационна и стражева. Има перспектива да бъде изцяло възстановена до 12 метра, а заедно с нея и целият комплекс, които е представлявал тогавашният малък пристан, откъдето с малки шлепове са пътували хората на отсрещния бряг, за да спестят 15 километра по самото дъно на залива. Пороса съществува до 17 век, докогато малкото пристанище е било използвано активно", разказа още Дражева. „Другият важен археологически обект, който е в природна среда и може да се съчетае с балнеоложкото лечение в бургаските минерални бани, е древният град Аква калиде", допълни тя. Към момента той е достъпен единствено в участъка на проучване на термите, които са едни от най-големите в българска територия. Те също са били създадени през втори век и са просъществували 13 века. В древния град могат да се видят още интересни руини и съхранени водопроводни съоръжения, които показват високото развитие на технологии, каза Дражева. Тя допълни, че в последните две години се работи усилено по двата значими археологически обекта, за да станат достъпни за посетители.

Ремонтът на Историческия музей в Бургас е приключен и той ще отвори врати за посетители на 1 ноември - Деня на будителите, каза Цоня Дражева. Тогава ще бъде представено иконното богатство на музея. По думите на Дражева, след приключването на ремонта на втория етаж на музея има изключително добри условия за представяне на експозиции и тяхното съхраняване. „Най-активно там ще бъде представена и никулденската изложба", каза Дражева. За празника на града от Регионалния музей предвиждат две големи изложби, едната от които ще бъде именно в историческия музей.
Най-атрактивният и най-често посещаваният от гости и граждани на Бургас музей е етнографският, каза Цоня Дражева. Той продължава да представя нови традиционни празници, каза още тя. „Най-вече представя разнообразието на българските костюми и на придошлото население - арменци, гърци и турци, които са изградили историята на Бургас", допълни Дражева. В бургаските музеи в момента могат да се разгледат най-интересните изложби, създадени през това лято. В Археологическия музей могат да се видят откритията от миналата 2008 година. "След разкопките следва дълъг процес на консервация, реставрация и изследване на разкопките, след което ги представяме на публиката", каза Дражева. Тя допълни, че особен интерес представлява и изложбата, посветена на историята на камъка и природните дадености на бургаския регион, представена в Природонаучния музеи.

Източник: радио „Фокус” – Бургас



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-privlicha-turisti-s-arheologicheski-obekti-i-prirodni-dadenosti-116173
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.