Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обсъдиха въпроса със здравословното хранене на учениците в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 18:27 / 03.09.2009Коментари ()495
©
„Община Бургас е пионер във въвеждането на правила за здравословно хранене в училищата", заяви зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, днес /3 септември/ на среща с представители на РИОКОЗ и наемателите на училищни столове. Повод за обсъждането бе влизащата в сила от 15 септември нова Наредба за здравословно хранене на учениците.

Зам.-кметът с ресор образование Йорданка Ананиева сподели, че още преди година в Община Бургас работи технолог, изготвящ седмично меню за училищните столове, което редовно е било публикувано в сайта на общината. Тя разказа още, че експертите в отдел „Образование" са разработили програма за здравословно, балансирано и рационално хранене на учениците, която ще бъде съобразена с влизащата в сила нова наредба.
По време на срещата бяха дискутирани конкретните изисквания към предлаганите храни и напитки в ученическите столове, бюфетите и автоматите за закуски и напитки на територията на училищата.

Според наредбата здравословното хранене на учениците трябва да включва ежедневна консумация на плодове и зеленчуци, достатъчен прием на мляко и млечни продукти, увеличаване употребата на пълнозърнести храни, както и ограничаване приема на мазнини, захар и сол.
В списъка с полезни храни и напитки са още сандвичи, бисквити, десерти на млечна, млечно-плодова основа, зърнени храни, натурални сокове, нектари, млечни напитки, чай и шоколад.

Сред забранените да се предлагат храни са пържените картофени и зърнени изделия, пържените ядки, сиропираните сладкиши, сметановите торти, пасти и др.
Контролът по изпълнение на изискванията в наредбата ще бъде извършван от технолога в Община Бургас и експертите от РИОКОЗ - Бургас.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Obsudiha-vuprosa-sus-zdravoslovnoto-hranene-na-uchenicite-v-Burgas-107998
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.