Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Не утвърдиха прием в медицинския "Асен Златаров", младежки организации търсят помощ от Фандъкова и Нанев
Автор: Екип Burgas24.bg 16:44 / 26.08.2009Коментари ()1892
© Burgas24.bg
Медицинският университет "Проф. д-р Асен Златаров" е на път да остане без прием по специалностите от направление "Здравни грижи" тази година, научи Burgas24.bg. В решение № 361 /16.05.2009 г. за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебна 2009-2010 г. не бе утвърден прием по нито една от заявените от университета специалности от професионално направление 7.5. „Здравни грижи". Освен направените заявки за прием, в няколко последващи преписки до МОН и МЗ, аргументирано са били изложени и подробности относно обучението на специалностите. В понеделник само за три часа, по инициатива на председателя на Студентския клуб по екология и природозащита - Тодор Ангелов, дейните младежи от 14 младежки организации от град Бургас и областта се обединиха в подкрепа на Факултета по обществени науки и вчера входираха писмо за подкрепа към министъра на образованието - г - жа Йорданка Фандъкова и до министъра на здравеопазването - д-р Божидар Нанев.

Изпратена е информация за специалностите "медицинска сестра", "рехабилитатор", "помощник фармацевт". Изтъква се всеизвестната липса на медицински сестри из България, както фактът, че тази специалност има 60 годишна история, а кадрите намират 100%-ва реализация в страната и чужбина. В момента са подадени 266 заявки за сестри от Бургас и областта, като търсенето постоянно се увеличава.

От университета изтъкват и нуждата от рехабилитатори, давайки за пример търсенето на такива специалисти от балнеотуризма и други сфери, като в региона има нужда от 90 души с такава квалификация. В аптеките също се търсят помощник-фарамацевти, тъй като повечето работят с неквалифициран персонал. В Бургаска област има разкрити общо 180 аптеки и аптечни складове, като се търсят 60 специалиста на тези постове.

В писмото, изпратено до министъра на образованието Йорданка Фандъкова и министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, от унивеситета пишат, че смятат за неоснователно и необяснимо лишаването им от план-прием по специалностите по професионално направление "Здравни грижи". От МУ "Асен Златаров" споменават също, че всяка година имат 100%-ва изпълняемост на план-приема и разполагат с необходимата материална, учебна, учебно-практическа и кадрова обезпеченост, което се потвърждава от положителни отзиви от специалисти.

От университета молят за активно съдействие за предприемане на необходимите мерки пред МОМН и МС за осигуряване на план-прием на студенти за учебната 2009-2010 г. в Университет „Проф.д-р Асен Златаров" Бургас за специалностите по професионално направление 7.5. „Здравни грижи, общо 110 бройки.

Изпратеното писмо е подписано от дузина неправителствени и младежки организации, които подкрепят университет "Проф. д-р Асен Златаров", както и няколко политически организации.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ne-utvurdiha-priem-v-medicinskiya-Asen-Zlatarov-mladezhki-organizacii-tursyat-pomosht-ot-Fandukova-i-Nanev-106792
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.