Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
40-годишен мъж живее на ръба заради липса на лекарства в аптеките
Автор: Екип Burgas24.bg 17:31 / 19.08.2009Коментари ()782
© Burgas24.bg
40 годишен мъж вече втори месец живее на границата между живота и смъртта. Ангел Колев е с 67 процента инвалидност. На хемодиализа е и за да живее нормално се нуждае от лекарства, които липсват в цялата аптечна мрежа в Бургас. Така, от 1-ви юни и с новите изисквания от страна на НЗОК повечето аптеки не желаят да търгуват със скъпоструващи лекарства, а Ангел е принуден да живее на ръба.

Последната си жестока бъбречна криза Ангел получава снощи. Налага се да бъде приет по спешност в МБАЛ Бургас. Само за месец 40-годишния мъж влиза за десети път в болница. "В момента съм като парцал, съжалявам за израза... нуждая се от виноферм за анемията и епрекс 2000 единици за хемоглобина... до тоалетна немога да отида", разказа Ангел Колев пред екип на Burgas24.bg.

Почти на ръба Ангел споделя, че в търсенето на лекарствата е стигнал дори до НЗОК в София.
"Казаха ми, че не е тяхна работа дали аптеките ще зареждат лекарства или не...", жалва се болният мъж.

Фармацевти обясняват липсата на животоспасяващи лекарства с това, че по новата наредба, аптеките трябва да зареждат скъпоструващите медикаменти със собствени средства.

"От касата ми бавят плащането на лекарствата. Аз печеля едва 80 стотинки и ако трябва да се съобразявам със всички изисквания...това е непосилно. Ние се превърнахме едва ли не в социална институция", коментират фармацевтите.

Едва 6 аптеки в Бургас работят с животоспасяващи лекарства, от които се нуждае Ангел. В случая обаче проблемът далеч не е този. Оказа се, че в нито един от складовете в града нямат лекарствата в наличност. Доставя се от Варна, отговарят от аптеките. Така обаче отговарят от месеци на сестрата на Ангел - Тодорка, обиколила всяка аптека в града и областта, но без резултат. Тодорка пита: "Г-н президент, що за държава е това?! Отговор на този въпрос вероятно очакват хиляди, живеещи всеки ден на ръба, точно като Ангел.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/40-godishen-muzh-zhivee-na-ruba-zaradi-lipsa-na-lekarstva-v-aptekite-105851
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.