Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Риболовци и къмпингуващи замърсяват питейните язовири в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 14:18 / 19.08.2009Коментари ()3148
© Burgas24.bg
Забрана за любители риболовци, каране на джетове и лодки с мотори пази питейните язовири от замърсяване. Въпреки това, през последните месеци от ВиК констатират масово къмпингиване около вододайните и санитарно- охранителните зони на питейните язовири, съобщи на пресконференция днес инж. Георги Георгиев, ръководител направление „Язовири" във ВиК - Бургас.

В страната ни има около 2 000 язовира. От тях само 12 се използват за водоснабдяване на населението с питейна вода. „От тези дванадесет язовира, само два са на територията на Бургаска област- язовир „Камчия" и язовир „Ясна Поляна". Благодарение на тях се водоснабдява Черноморското крайбрежие от Златни пясъци до Варна, Несебър и Бургас до Резово, включително и редица селища във вътрешността на страната", каза инж. Георгиев. Двата язовира захранват с вода около 800 000 души, като през лятото тази цифра е над милион и половина- два, заради почиващите по крайбрежието. „Това ги прави изключително значими, още повече, че язовир „Камчия" е втори по значения в България след язовир „Искър".

Двата бургаски язовира са изградени в края на 60-те - началото на 70-те години. „След построяването им и въвеждането им в експлоатация, съгласно тогавашната нормативна база, са въведени санитарно- охранителни зони около тях, чрез които се регламентират позволените и забранените дейности около язовирите и водосбора на реките, които ги захранват", каза инж. Георгиев. В санитарно-охранителната зона на двата бургаски язовира попадат целите водни огледала и още една територия около тях,като двата пояса се делят на пояс „А" и пояс „Б". В пояс „А" е забранен достъпът на хора с изключение на обслужващия персонал.

В пояс „Б" има редица ограничения и забрани, въведени още през 1968 г. В наредба №3 от 2000г., издадена от МОСВ, МЗ, МРРБ, всички тези забрани и ограничения са записани. „Във втория пояс, който е извън язовирните огледала, е записано, че е забранено къмпинги, ваканционни лагери, както и използване на плавателни средства с двигател с вътрешно горене т. е. лодки с двигатели, джетове и други моторни плавателни средства", каза инж. Георги Георгиев. Освен това още една наредба регламентира дейностите по язовирите №37 от ноември 2008 година за ползването на язовирите държавна собственост в рибно стопанско отношение, там също изрично е записано, че в язовирите, предназначени за питейно- битово водоснабдяване, любителски риболов е разрешен единствено извън санитарно - охранителните зони.

"Нашите язовири и двата и „Камчия", и „Ясна поляна" попадат изцяло в санитарно- охранителната зона, следователно риболов там въобще не е разрешен. Какво обаче наблюдаваме напоследък? Само пред това лято - юли и август, засичаме масово палатки, палене на огньове, замърсяване на бреговете на езерата с отпадъци. Плаване с моторни лодки, включително и надуваеми лодки с пасажери на тях, без обезопаси тилни жилетки, в нетрезво състояние, което крие рискове за злополуки и дори за смъртни случаи, което е абсолютно забранено като действия в питейни язовири.

Водоснабдителното дружество има охрана на язовирните стени и съоръженията към тях. Имаме и охранители, които влизат периодично в язовирите и правят всичко възможно да изгонят нарушителите, но в някои случаи това се оказва трудно, дори невъзможно, когато те са пийнали и въоръжени отказват да се подчинят на разпорежданията на охранителите", каза инж. Георги Георгиев. Той разказа случай, когато почиващи около язовир „Ясна поляна" са ползвали „банан", за да се возят с него в язовира. От ВиК обясниха, че това е още по- опасно, тъй като водата в язовирите не е като морската и много трудно човек се изтласква нагоре, още повече, че само на един- два метра температурата на водата пада рязко с около десет градуса.

При направена проверка съвместно с МВР, ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури) само за ден извън почивните дни около язовир „Камчия" са засечени 7-8 палатки и десет любители- риболовци. На язовир „Ясна поляна" палатките са били две. През почивните дни обаче броят на нарушителите нараствал няколкократно. От ВиК нямат право да глобяват и да съставят актове, а правомощия за това имат РИОКОЗ и ИАРА. Инж. Георгиев припомни, че до 1983 година питейните язовири са се охранявали с въоръжена охрана. Той апелира към гражданите да опъват палатките си на тези два язовира и да отправят с риболов на останалите язовири. От ВиК- Бургас, съобщиха, че ще продължат с периодичните си проверки съвместно с контролните органи по двата питейни язовира.

Източник: агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ribolovci-i-kumpinguvashti-zamursyavat-piteinite-yazoviri-v-Burgasko-105813
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.