Одобриха брашнените червеи за човешка храна | ||||||
| ||||||
Заключението на хранителните експерти на Европейския съюз е, че тези жълти ларви са изключително богати на протеини, мазнини и фибри, както и че може да се използват сурови, изсушени, дори и смлени на брашно за изпичане. И най-главното - те са напълно безопасни за консумация от хора. Според агенцията, базирана в Парма, жълтите брашнени червеи може да се ползват за производство на бисквити и тестени изделия, за някои ястия на бобова основа, за енергийни блокчета (заради хранителната стойност на ларвите). Но също така, което е особено важно за хранително-вкусовата промишленост - за една от съставките на т.нар. имитации на меса, за влагане в колбаси, кайми. А също така и в някои напитки и ред други храни. Въпреки името си брашнените червеи (Tenebrio molitor) всъщност са ларви - един от четирите жизнени стадия на брашнените бръмбари. Очаква се те да бъдат всъщност първите от много насекоми, които ще бъдат разрешени за човешка храна в Европа в близките години. Това все пак няма да бъде светкавичен процес, най-вече заради, меко казано, нетрадиционния вид в очите на европееца на всякакви ларви, насекоми и червеи в едно хранително меню. Има изследвания, според които европейците имат особено силен рефлекс на гадене само при мисълта да ядат насекоми, които са съвсем нормална храна в Азия, в много части от Африка, в Австралия и Нова Зеландия. Решението на EFSA обаче на практика дава началото на цял нов сегмент от хранително-вкусовата промишленост в Европа, който може да достигне оборот от десетки милиарди евро в рамките на следващите 10 години. Затова и някои от хранителните гиганти, като "Нестле" и "Каргил", вече заявявиха интерес за инвестиции в промишленото отглеждане и преработване на насекоми за човешка храна. |