Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Валентин Кънев: Българското участие в „Бургас-Александруполис” може да бъде предоставено на заинтересовани нефтени компании
Автор: Екип Burgas24.bg 18:06 / 07.08.2009Коментари ()1504
Българското участие в „Бургас-Александруполис" може да бъде предоставено на някоя от компаниите, които добиват нефт в Каспийския регион. Това каза в интервю Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация.

По думите му - това е вариант държавата да не се ангажира с финансиране и да търси схеми за това в условия на криза.
Според Валентин Кънев е необходима ревизия на подходите по този проект и на българското участие. Единият от начините е да се предоставят дяловите участия на нефтени компании, които са заинтересовани от този нефтопровод като експортна инфраструктура да участват в него директно.
По думите му - не могат да се осъществят и двата проекта за петролопроводи.

„Единият от тях ще бъде осъществен, а може и двата да не бъдат осъществени в случай, че се развият някакви други схеми на износ на нефт от Казахстан. Така или иначе е взето решение да се увеличава капацитетът на тръбата от Тангиз към Новоросийск. Рискове има, например до каква степен Русия ще увеличи количествата нефт, които да влизат в Черно море. Като цяло в Казахстан ще се увеличава добивът, но дали те ще влизат в Черно море от Русия - ще видим как ще се развият събитията в това отношение, тъй като се реализират и други проекти на Русия - например износ на нефт през северните терминали. Може да се окаже, че в един момент този руски нефт, който трябва да влезе в Черно море ще бъде пренасочен на север. Самият трафик през Босфора не само на нефтени танкери, но и на други кораби се увеличава и уравнението не е много еднозначно", каза той.

По думите на Валентин Кънев - и двата проекта „Самсун-Джейхан" и „Бургас-Александруполис" са поставени под общ знаменател по отношение на руското влияние и руското участие.

Източник: агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 305
13.12.2017 »
06.07.2017 »
24.02.2017 »
16.02.2017 »
14.02.2017 »
13.02.2017 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Valentin-Kunev-Bulgarskoto-uchastie-v-Burgas-Aleksandrupolis-mozhe-da-bude-predostaveno-na-zainteresovani-nefteni-kompanii-104065
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.