Зимата няма да изненада зоокъта в Айтос, складовете са пълни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:06 / 12.11.2012
634
И тази година сме се постарали да се подготвим отрано за предстоящата зима. Складовете на зоологическата градина в Айтос са почти пълни. Това каза уредника на парка, Росица Златева.

"През тази година имаше доста дарители, които подпомогнаха изхранването на животните. Със спестените пари продължаваме да извършваме ремонти на съоръженията. В момента привършваме с изграждането на дървен навес във вътрешното помещение за елените", обясни Златева.

По думите й, община Айтос отделя достатъчно средства. В зоокъта има и животни, които се нуждаят от по-специализирана храна, а не само от зърно, ечемик и пшеница. Трайните продукти се съхраняват в складовете на зоопарка.

"Има и такива, които купуваме ежемесечно. На мечките например ежедневно им приготвяме макарони с нишесте. Даваме им и хляб с мармалад. На маймунките, които ядат всичко като хората, им варим месо от време на време. Мажем им и филийки с пастет. Имаме миещи мечета, които пък харесват гранули за кучета", допълни Росица Златева.

Осигурени са дървата и въглищата за предстоящите студени месеци. Според Златева, твърдото гориво се доставя главно за екзотичните животни като маймуните, които се чувстват добре на около 15 градуса. Все пак от ръководството на парка се надяват зимата да е по-мека.

"Преминаха и профилактичните ветеринарни прегледи. Преди зимата през такива прегледи минават всички животни. Предстои ни седмица, в която обитателите на зоопарка ще бъдат захранени с витамини или антибиотици, където е необходимо. Процедурите се извършват в зависимост от животните. В някои случаи ги разтваряме във водата, а при други се смесват с храната. Предстои ни да извършим и вътрешно обезпаразитяване на преживните животни и птиците. Това все мероприятия, които извършваме през всяка есен и пролет", каза още уредника на комплекса.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).