© Burgas24.bg | | Снимка Архив | Инспектори от Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите, запечатаха фризерите на култовото заведение "Баракуда" в един от най-натоварените с туристи райони - плажа "Хармани" в Созопол. Ресторантът се посещава от много туристи, в това число и представители на артистичната бохема. В кръчмата проверяващите се натъкнали на пилета, оставени под палещото слънце за размразяване на двора и накацани от мухи. Фризерите пък били заредени с риби и меса с изтекъл срок на годност. В кухнята царяла тотална мръсотия. Провесените над плота ленти за хващане на мухи шокирали още повече инспекторите. Запечатани са фризерите на заведението, а негодната стока е конфискувана за унищожаване в екарисаж.Въпреки участието на полицаи в акцията заведението е продължило да работи и да сервира на клиентите храна. Работещите в ресторанта са отказали съдействие, а управителят не е дошъл, за да предостави документи за произхода на продуктите, поради което проверката не е приключила.
В сряда в агенцията е представена част от документите, от които се вижда, че храните са с неясен произход и срок на годност. Липсва и документ за регистрация на заведението. "Стартирана е процедура за спиране на заведението "Баракуда", нова регистрация по нашия закон, както и унищожаване на храните в екарисаж", каза д-р Германов, който на този етап не се ангажира с размера на санкцията.
Преди дни инспекторите затвориха ресторант в Слънчев бряг, собственост на фирма "Хотел Планета" ЕООД, заради подобни констатирани нарушения - храни с изтекъл срок на годност, както и хранителни продукти без идентификационна маркировка и с неизяснен произход. Контрольорите са констатирали още нередовно водене на системите за самоконтрол в търговското заведение, както и пропуски в здравните документи на персонала, поради което са взети натривки на всички от работещите в заведението. Обектът е затворен до излизане на лабораторните резултати и покриване на всички изисквания. Фрапиращи нарушения на хигиената в морски ресторанти и продажба на риба и месо на нерегламентирани места и с изтекъл срок на годност констатират инспекторите на Агенцията по безопасност на храните в Бургас. "Всеки ден конфискуваме по 40-60 кг опасно месо и въпреки че акциите се извършват съвместно с полицията и се съставят актове, на следващия ден предлагането на негодни храни и търговията на нерегламентирани места продължава", каза директорът на агенцията в Бургас д-р Димитър Германов.
"Проверките са ежедневни заради все още засиления трафик на туристи. Инспектират се всички обекти, които продават хранителни продукти.
Клиентите трябва да бъдат по-взискателни относно качеството на храната, която им се предлага - ако няма търсене, няма да има и предлагане", коментира д-р Германов.
За август Агенцията по безопасност на храните е извършила общо 1267 проверки по Южното Черноморие, съставени са 180 акта и 102 предписания. Над 1800 кг храни от животински и неживотински произход са изпратени за унищожение в екарисажа.
Източник: в. "Монитор" |