Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зарази от комари грозят курортите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 01.04.2010Коментари (0)1081
© Burgas24.bg
Най-луксозните ни курорти Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър са заплашени от нашествие на комари през пика на сезона. И още по-страшно - заради тоталната липса на дезинфекция по блатистите местности до момента е възможна появата на тигровия комар, който е инвалидизирал фатално много летовници в Хърватска, Черна гора и Италия. Насекомото е носител на хеморагични трески. Зад тази теза застанаха собствениците на три от фирмите за дезинфекция в Несебър. Една от компаниите е направила пълен анализ за този страшен сценарий. Изпратила го е до отговорните институции като РИОКОЗ, до бизнеса и до водещите в бранша като братя Диневи. Никой обаче до ден-днешен не е взел това на сериозно.

Според тях спечелилата от общината търга фирма "ЕТТИ 99" не е направила нищо по въпроса, за да унищожи развитието на насекомите до този момент. В същото време заради проливните дъждове една част от зона Запад на Слънчев бряг е потънала във вода. Блато е и около ваканционните селища на „Форт Нокс".

Температурите през март вече са достатъчно високи, за да започнат масово комарите да снасят яйца. Заради глобалните промени в климатичните условия насекомите са устойчиви даже и през по-студените месеци като февруари. Един комар снася около 75-100 яйца. Те се люпят от 7 до 12 дена . Кръвосмучещите даже са се приспособили към сравнително студени води през годините. В същото време разливите около местността „Лонгоза" са благоприятни за тяхното развитие.

Според трите несебърски фирми, които от страх от саморазправа пожелаха анонимност поне пред читателите ни, обработването на блатата и пръскането против комари, както и ларвицидната обработка вече трябва да са факт. Уви. Комарите продължават да снасят яйца, а първите туристи в най-скоро време ще напълнят хотелите по морето. Несебърските фирми са отправили запитване и до „Водно стопанство" защо водата в Слънчев бряг все още не е изпомпена. От дружеството са им отговорили, че заради авария, която вече е отстранена, процесът е бил забавен. И все пак, водата около най-големия ни курорт може да бъде намалена, но не и пресушена, категорични са експертите.

Според тях от години не е правена и дезинфекция на канализацията в общината. Сиви плъхове се разхождат по тръбите под земята, а някои от тях се появяват и в луксозните хотели. Из Несебър се носят и градски легенди за сивите плъхове, уплашили не един, след като излизали внезапно от тоалетните.

Една от фирмите - "ЕТТИ 99", която трябва вече да е пръскала срещу комари, е собственост на Георги Лазаров, Виолета Казакова и Вичеслав Пеев, показва справка в системата ДАКСИ. Последният е и управител на скандалния общински кучкарник край Тънково, за който „Черноморски фар" писа. Георги Лазаров пък е бивш шеф на полицията в морския град. Това оправдава и връзките му с местната власт и бизнеса, коментират собствениците на конкурентните фирми.

Те се страхуват именно от него, за да не срине тотално бизнеса им. Лазаров има участие и в друга фирма - ЕТТИ-ПЕСТКОНТРОЛ - Георги Лазаров. В общината играят и с още една компания - ЕТТИ-99 - Петранка Георгиева, която е наемател на кучкарника в Несебър и има тригодишен договор за близо 6500 лева на месец без ДДС . От своя страна Вичеслав Пеев има участие - ДДД-ЕТИ-66 - ВИЧЕСЛАВ НИКОЛОВ.

„Те играят на поръчките с тези фирми и винаги една от тях печели", коментираха от конкуренцията.

За другите три компании обаче община Несебър не публикува търговете.

„Ходили сме почти всеки ден в общината. Няма обява за търгове. Влизаме по няколко пъти на ден в официалния сайт, но напразно, пак нищо не е обявено. Обръща ли сме се към юристката Сюрия Юсуф, но тя винаги ни е отпращала с аргумента, че вече е късно да участваме. Няма начин да се доберем до търговете, тъй като всичко според нас остава скрито покрито", оплакаха се още хората.

Спечелилата фирма обаче предлага крайно ниски цени и естествено печели. Тя дезинфекцира район от 10 500 декара. Пръска срещу комари, мишки, мухи и хлебарки в 90% от хотелите от Обзор до Ахелой.

Най-евтиният препарат срещу гадините е около 70 лева литъра. По прости сметки качественото обезпаразитяване струва много пари за такава огромна площ.

В същото време източната зона в Слънчев бряг се обслужва от АД-то. Но тяхната работа се обезсмисля, тъй като западната вече е огнище на насекоми.

Мазите на старите хотели като „Грамада", „Парк" , Европа" и „Кристал" са наводнени и никой не предприема мерки, тъй като соцбазите през годините бяха разпродадени на парче на дребни собственици.

„Силно се надявам, че общината съвместно с „Напоителни системи" ще решат проблема по отводняването на земите около курорта. Това нашествие от комари ще бъде много тежко преодолимо по време на сезона. Ако сега не се вземат мерки, сценарият с нападение на насекомите ще бъде факт. Комарите ще бъдат напаст за всички селища наоколо, коментира Малина Стратиева, изпълнителен директор на „Слънчев бряг" АД.

Поискахме официално становището на община Несебър по отношение на процедурите по търговете за дезинфекция на региона и контрола върху спечелилите фирми, но до момента отговор не сме получили.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигранти и бежанци
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: