Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Въпреки кризата - пари за всички сфери в бюджет 2010 на Поморие
Автор: Екип Burgas24.bg 16:48 / 04.03.2010Коментари (0)514
©
Днес в Поморие бе проведено 32-то заседание на общинския съвет, където с пълно мнозинство се гласува бюджетът за 2010 г. При засилен интерес от страна на медии и общество и в присъствието на кмета инж. Златанов и омбудсмана г-жа Мурджева, общинските съветници определиха макрорамката на бюджет 2010 да бъде 20 756 000 лв. и почти да не променят разходите по пера в проектобюджета, входиран от инж. Златанов.

Впечатление прави сравнението с отчет 2009, който е на стойност 21 551 503 и от където е видно, че планираните приходи в общинския бюджет за тази година са с 795 503 лв. по-малко. Въпреки че държавната субсидия ще бъде с 10% по-малко спрямо миналата година, бюджетът е максимално балансиран.

Съветниците приеха отчета на кмета за общинския дълг през 2009 и програмата за управление на общинска собственост за 2010 с всички 20 гласа „за", но спънаха отчета за бюджет 2009, защото инж. Златанов е трябвало да пита съветниците преди да прехвърля средства от перо в перо. Градоначалникът изложи своите аргументи, като подробно обясни, че подобно прехвърляне е законно и парите са използвани за заплати на учители и за извънредни разходи по опесъчаване и поддръжка на пътната и улична мрежа в критичните зимни месеци. За подобни неотложни, но непредвидени предварително в бюджета нужди е допустимо подобно пренасочване, тъй като при влизане в процедура на гласуване в Общински съвет, ръцете на общината биха били вързани да реагира своевременно в екстремни условия и да не допусне разстройване на обществения живот. Благодарение на навременните действия от страна на общинската администрация, в кризисния период бяха взети всички мерки, за да не се позволи на живущите в общината да изпитат затруднения, причинени от обилните дъждове и снеговалежи.

В хода на обсъждането стана ясно, че районното управление в Поморие има нужда от нова телефонна централа, а Комисията по законност настоява общината да започне действия за събиране на несъбраните досега средства. И двете предложения бяха приети с готовност, както и предложението за финансиране със 70 000 лв. на общинската болница. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за спортните клубове, както и за материално стимулиране на дружествата за хора в неравностойно положение. На дневен ред беше изведен и проблемът на важната туристическа и културна зона в общината с. Козичено с водоснабдяването през летните месеци, но от общинската админстрация изненадаха част от присъстващите с новината, че по този проблем вече се работи и са проведени множество срещи с ВиК.

Бе гласувано да се потърсят приходи за провеждане на Балканиада по ветроходство, за която градът е одобрен, но няма възможност да задели средства. Още в началото на сесията пък съветникът Илия Джингов публично изрази благодарността си към инж. Златанов, че му е предоставил цялата информация по изграждането на новата сграда на читалище „Просвета", както е било поискано с докладна в предходна сесия.

За проблемите в инфраструктурата на новите поморийски квартали кметът на Поморие уточни, че за него всички блокове са от еднакво значение, но в част от периферията на кварталите не е разумно изграждане на нови тротоари и алеи, докато не бъдат реализирани бъдещите строежи по обособените ПУП-ове в района.

Покрай всички нови предложения в бюджета се откри дефицит от близо 400 000 лв., но въпреки това новостите бяха одобрени. Инж. Златанов коментира, че е учуден, че съветниците не му позволиха да се позове на Закона за общинските бюджети, който позволява да бъде поет общински дълг и с кредит да се финансират всички допълнителни неща, които сега са заложени като дефицит. След сесията кметът обясни, че е доволен от бюджета, който е минал публично обсъждане и е съобразен с желанията на поморийци и в който въпреки тежката финансова година са заложени оптимални средства за всички сфери.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: