Вълци тръгнаха по селата в Бургаско, налитат на домашни животни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:27 / 29.11.2013
1274
Вълци плъзнаха по селата в Бургаско и налитат на домашни животни. За огромната популация на хищниците сигнализира председателят на ловно-рибарското сдружение "Лебед" Невен Каравасилев.

Най-потърпевши са селата в общините Средец, Малко Търново и Созопол. Там вълците не са пощадили дори едрия добитък. В Индже Войвода и Звездец има изядени биволи, коне и малки телета.

От 3 години насам държавната премия от 100 лв. за убит вълк и 150 лв. за отстреляна вълчица е спряна, въпреки увеличената популация, коментират ловците.

От средата на август, когато започна ловният сезон, до момента обаче ловците в Бургаско са отстреляли над 20 вълка, което е доста тревожна бройка.

Хората са на тръни, тъй като освен, че масово унищожава дивеча и посяга на животните в самите селски дворовете, вълкът е преносител на много болести. Ловците подозират, че точно така е тръгнала шарката по овцете в Стоилово, които ветеринарите наскоро избиха.

Съмненията им се потвърждават и от другото голямо огнище на шарка в страната - това в Благоевградско, където е констатирана също свръхпопулация на вълци.

"В Турция, откъдето идват заразите и откъдето мигрира вълкът, той е защитен вид. Въпреки огромната му популация там той не се отстрелва и минава границата свободно", обяснява Каравасилев.

Природозащитници надигат глас да се сложи срок и ловуването на вълка у нас да не е целогодишно. Ловците обаче се противопоставят. Те смятат, че подобни ограничения в случая не са допустими, тъй като щетите от нашествието на вълка са трагични за селските стопани.

В стрес е и останалият дивеч, който вълците унищожават поголовно. Дивата свиня, чийто ловен период в момента е в разгара си, е принудена да се движи на големи групи, за да се защитава.

Огромната популация на вълци в планината изтиква чакалите към полските райони и там те правят множество поразии. От тяхното нашествие е намалял дребният дивеч - зайци, яребици и фазани. От началото на годината ловците от "Лебед" са отстреляли около 260 чакала повечето по полетата.

"Годишно убиваме между 600 и 700 чакала, което означава, че в крайна сметка не можем да отстреляме само приплода на наличния хищник. Борбата с него е изключително трудна. В нашата област, той просто има отлични предпоставки за живот", добави председателят на "Лебед".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).