Вторият кандидат за кмет в Айтос се отказа, на балотаж отива третият по резултат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:46 / 26.10.2011
2125
Вторият по резултат кандидат за кмет на Община Айтос се отказа от балотажа идната неделя. Според резултатите на балотаж трябваше да се явят Евгений Врабчев от БСП, който събра 24.84 % от гласовете на избирателите и Ружди Хасан от ДПС с 24.34% одобрение. Разликата е около 70 гласа. Ружди Хасан потвърди, че се отказва от балотажа.

"Община Айтос се нуждае от промяна. За съжаление аз не можах да я направя на първи тур. Ако съберем гласовете на всички, които са гласували извън кандидата на БСП, се събират около 11 000 гласа, които искат промяна. Това е основната причина, поради която се отказах. Промяната може да я направи друг човек. Апелирам гласоподавателите от Айтос да гласуват по съвест и да изберат дали искат промяна или не. Не се отказвам в ничия полза. Обикновено в смесените райони се получава етническо гласуване. Ако бях останал на втори тур, вотът щеше да е етнически, а аз не искам да предизвиквам такова гласуване и да разделям хората в общината. Исках да бъда кмет на всички, но на първи тур не успях", каза Ружди Хасан.

Вече има взето решение на Общинската избирателна комисия в Айтос, според което на балотажа отива третият по резултат Васил Едрев, издигнат от Инициативен комитет, каза говорителят на комисията Силвия Димитрова. "Има законова хипотеза и на втори тур отива третият, т.е. Васил Едрев. Доколкото ми е известно това се е случвало и в община Поморие на предходни избори, но си е законова разпоредба", посочи Димитрова. Тя допълни, че вече е поръчана новата интегрална бюлетина, в която ще са вписани имената на Евгени Врабчев и Васил Едрев, които ще избират айтозлии на балотажа. На въпрос дали е изненадан от обрата на събитията, Васил Едрев каза, че за първи път в политиката, но действително е изненадван от решението на ДПС да се откажат. "Те единствено решението го взеха, за да има промяна в града и за да няма етнически вот", посочи Едрев.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (339):
11.05.2012 Жителите на Дебелт ще избират кмет в неделя
17.02.2012 Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов е платил предизборен клип с общински средства
28.11.2011 Бургаският административен съд касира изборите в с. Дебелт
10.11.2011 След жалба броят созополските бюлетини в Административен съд - Бургас
07.11.2011 БСП обжалва изборните резултати в село Рудник
04.11.2011 Бургаски адвокат: Изборите бяха пълен хаос
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).