В община Средец борят безработицата с програми за временна заетост

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:50 / 11.10.2012
883
На фона на растящата безработица в Бургаски регион след края на активния туристически сезон, една община се справя успешно с проблема. Добрият пример е от община Средец, в която близо 400 семейства ще посрещнат зимата на работа, предаде репортер на Burgas24.bg.

Техни членове са обучени по програми за временна заетост. Любопитното е че курсове за преквалификация започват и в някои от селата, в които безработицата е много висока.

От началото на годината курсовете за преквалификация, организирани от Агенцията по заетостта са преминали над 300 души, които години наред са били без работа. Сега вече са на работа и имат доходи.

Община Средец е най-голямата по територия в Бургаски регион и въпреки че е само на 35 километра от областния център безработицата в нея е близо 20 %.

Програмите за временна заетост са и в полза на бюджета на общината. Според кмета Иван Жабов, ако тези хора не бяха наети на работа по тези програми: " те щяха да бъдат всеки ден пред общината, щяха да искат постоянно помощи за преживяване, тъй като всичките имат семейства и всичките имат деца."

Още близо 40 души ходят на двумесечен курс. Те се обучават за работници по ремонт и поддръжка на сгради. В тях има дори висшисти, които обясняват, че не се притесняват и срамуват да работят каквото и да е, важното е да имат приходи, които да им позволяват през зимата да водят един нормален живот.

В края на седмицата обучителен курс за градинари ще започне в три села в община Средец, където безработицата е изключително висока.


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).