Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Несебър откриха конференция за изобретатели
Автор: Екип Burgas24.bg 13:36 / 11.06.2009Коментари (0)399
©
Днес в зала „Мелсас" гр. Несебър официално бе открита 4-та национална конференция "Изобретателство и иновативно предприемачество", чийто домакин е община Несебър. Организатори на форума са Съюза на изобретателите в България, Федерацията на научно-техническите съюзи в България и Териториалната организация на научно-техническите съюзи гр. Бургас със съдействието на Община Несебър, Министерството на икономиката и енергетиката, Патентното ведомство на РБ, Центъра за развитие на интелектуалната собственост и технологичен трансфер (ЦРИСТТ), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Конференцията е посветена на обявяването на 2009 г. от Европейския Съюз за година на творчеството.

В началото на срещата организаторите благодариха на общината и специално на кмета Николай Димитров и на неговия екип за възможността тази конференция да се проведе именно в Несебър и за прекрасните условия, които са им предоставени за нормално и ползотворно протичане.

От името на община Несебър г-жа Ели Кирилова представи настоящите и бъдещи проекти в областта на иновациите. Една от новостите от началото на този мандат е системата за управление на документооборота. Използвайки този софтуерен продукт по всяко едно време може да се види входящия номер на гражданин, подал съответния документ, къде точно се намира този документ в момента, кой го обработва и кога ще е готов. По оперативна програма „Административен капацитет" се планира в общината да бъде направен и електронен регистър и архив. Г-жа Кирилова представи на присъстващите и най-новата визия на сайта на общината, като подчерта, че това е единственият общински сайт, в който има поместени и видео новини.

Конференцията продължи с представяне на доклади от специалисти на различни теми свързани с иновационните технологии: Перспективи пред българската иновационна политика; Финансиране на иновациите по приоритетна ос 1 на оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика - 2007-2013 година" ; Иновационната политика на Европейския Съюз; Регионални проекти в областта на иновациите в Югоизточен регион; Публично-частно партньорство в областта на иновациите - предизвикателства и възможности; Представяне на новаторски модели и иновативни техники; Избор на закрила на иновациите - кога да патентоваме и кога да запазим в тайна; Иновационната политика - инструмент на правителствата за устойчив растеж и конкурентоспособност в условията на динамични промени.

Една от най-интересните теми беше тази за перспективите пред българската иновационна политика. Тъй като страната ни силно се нуждае от развитие в тази насока, е необходимо тя да повиши своята активност в разработването и провеждането на европейската политика в областта на иновациите и научните изследвания и същевременно ясно и категорично да определи своя интерес и възможности за участие в рамките на оперативните програми на ЕС. В тази връзка през последните две години се обръща по-голямо внимание на иновационната политика като са създадени нови инструменти за стимулиране на иновационната политика, а именно ваучерни схеми за финансиране на изследователски и иновационни проекти, научни конкурси за студентски технологични форми, както и грантови схеми за привличане на български учени, живеещи в чужбина. Предприетите мерки обаче остават изолирани, без обща стратегия, и не водят до осезаемо подобряване на иновационния потенциал на страната. Поради тази причина активността и стратегията на България в тази насока, трябва значително да се повиши.

Участници в срещата, която ще продължи днес и утре, са представители на Министерството на Икономиката и Енергетиката, на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, на Агенция за регионално развитие и иновации гр. Бургас, на УНСС и много други.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: