В Несебър откриха Фестивала на жълъда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:02 / 24.10.2011
426
Днес в Несебър беше открит Фестивалът на жълъда, организиран от ловните стопанства в Балчик и Несебър, съвместно с Центъра за работа с деца в Несебър.

Празненството е част от информационната кампания на най-големия европейски проект у нас за мащабно залесяване по Черноморието с цел възстановяване на дъбовите гори по българските земи.

Проектът е за над 600 хил. евро, изпълнява се от Държавните ловни стопанства в Балчик и Несебър, Изпълнителната агенция по горите - София и Експерименталната станция по дъбови гори в Бургас. В резултат ще бъдат засадени над 400 хил. дъбови фиданки в долината на река Батова край Балчик, а 10 тона жълъди с доказано добър произход ще бъдат засяти на площ от 200 дка в района Иракли - Емине. Проектът ще приключи през 2014 г. Допълнителен ефект от дейностите е създаването на туристическа и ученическа гора край Балчик, както и излизането на страната на международните пазари с уникален туристически продукт - участието на европейски и руски туристи във възстановяването на великата европейска дъбова гора.

Децата от Несебър участваха във Фестивала с рисунки по темата за царя на гората - дъба и за неговите деца, жълъдите, отговаряха на въпроси, свързани с проекта. Присъстващите получиха фиданки в саксии, които да засадят в дома си или в туристическата и ученическата гора в Долината на река Батова край Балчик.

Фестивалът на жълъдите ще продължи с конкурс на тема Приказки за дъба. Регламентът е публикуван на страницата на Държавното ловно стопанство Балчик, посветена на проекта за възстановяване на дъбовите гори по Черноморието.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).