В Каблешково се обсъди изграждането на каменна кариера

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:59 / 25.07.2013
492
Жителите на Каблешково единодушно се обявиха против изграждането на каменна кариера в землището на града. На общественото обсъждане, което организира община Поморие, всички присъстващи изразиха категоричното си мнение, че на връх Малка биберна не бива да се изгражда подобно съоръжение. "Това е исторически връх с уникална природа" - каза един от присъстващите граждани - "В близост до мястото се намира едно от най-големите находища на диво кокиче, има богата и разнообразна растителност, а гледката от върха разкрива като на длан Слънчев бряг, Несебър, Ахелой, Поморие, дори Бургас, Черноморец и Созопол" - добави той.

На срещата присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева, заместник-кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов и кметът на град Каблешково Елена Бояджиева. "Организираме този обществен дебат, защото ще ни трябва вашата помощ, за да предотвратим намеренията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Все още няма влязло в сила решение за проучване на подземни богатства в землището на Каблешково, но ние сме длъжни да реагираме навреме. Затова вече сме изпратили отрицателното си становище до МИЕТ, затова провеждаме и това обсъждане. От днес ще стартира подписка против изграждането на каменна кариера, която ще бъде приложена към нашето становище като доказателство, че жителите на Kаблешково ще защитават правата си и няма да позволят природните и културно-исторически богатства на връх Малка биберна да останат под камъните." - заяви кметът Иван Алексиев.

Община Поморие вече подаде жалба до Върховния административен съд относно решение на МИЕТ за проучване на подземни богатства в землището на Ахелой. Кметът подчерта, че ако бъде задействана подобна процедура и в Каблешково, правата на Община Поморие отново ще бъдат потърсени в съда.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).