Узбекистанците искат да се върнат в Слънчев бряг, търсят спокойствие и сигурност

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:07 / 21.01.2009
439
„Узбекистанците познават България, идвали са във Вашата страна и желаят да се върнат отново и да доведат децата си", заяви днес в Слънчев бряг Захид Хакимов - председател на Националната компания „Узбектуризъм", който е и с ранг на заместник министър. Хакимов, заедно с Мурад Сайдаминов - генерален директор на „Orient Voyages" и Искандар Ирисматов - директор на Оздравителен център „Beldersoy Oromgohi" , придружавани от Албена Методиева от Държавната агенция по туризъм, обсъждаха с представители на СНЦ „Съюз на собствениците в Слънчев бряг" възможностите за размяна на туристи между Узбекистан и България. От страна на Съюза на собствениците на срещата присъстваха заместник председателите Мария Инджова и Николай Петров, секретарят на съюза Венелин Ташев, членовете на УС Веселин Налбантов и Георги Николчев и членът на КС Христо Чапкънов.

Узбекистанските гости заявиха, че са готови още през месец май да доведат туристи в Слънчев бряг, при условие, че им се предложат изгодни цени и условия. Те подчертаха, че гражданите на бившата съветска република почиват семейно и държат ай-вече на безопасността, сигурността и спокойствието. „Слънчев бряг е точното място", каза Мария Инджова. Тя уточни, че комплексът вече е тестван от английските туристи, които не биха направили компромис точно с тези неща и оценката им за хотелите е много висока. Захид Хакимов попита какви са условията за застраховане на летовниците и Венелин Ташев му обясни, че ако застраховката е сключена с лицензирана компания, проблеми при евентуална злополука и налагащо се последващо лечение няма да има.

Георги Николчев предложи помощ при преговорите с концесионера на летищата в Бургас и Варна, за да бъдат предложени подходящи дни за чартърите, които се предвижда да бъдат открити от Узбекистан до България. Хакимов заяви, че те могат да бъдат 10 - 12 на месец. Той покани хотелиерите на туристическата борса в Ташкент през септември, където да предложат своите продукти. Двете страни се договориха през месец май да бъде организиран информационен тур на български хотелиери, туроператори и журналисти в Узбекистан, които да се запознаят с възможностите за туризъм на български граждани там.

Един от основните проблеми, които трябва да се решат между двете държави, са визите, каза Хакимов. В момента узбекистанците плащат по 90 долара за българска виза, докато за Турция и за страните от Мала Азия например визите са безплатни. Това е и една от причините да няма много узбекски туристи у нас. Освен цената, те се притесняват и от дългата и сложна процедура при издаването им. „Трябва да се работи не на парче, а на ниво държава", каза Венелин Ташев. Той допълни, че на туристическите борси трябва да се представят двете страни като дестинации с възможностите за различни видове туризъм - културен, еко, исторически.

На срещата беше обсъден и въпросът за обучение на кадри в туризма за Узбекистан в нашите бази. Освен обучение, узбекистанските гости предложиха техни готвачи, сервитьори, камериерки и пикола, да имат възможност и за стаж в Слънчев бряг. Ще бъдат избирани млади хора, говорещи английски и руски, каза Мурад Сайдаминов. Той разказа още, че България и Узбекистан имат много общи неща и вероятно нашите два народа имат общи прадеди.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).